Клімкін озвучив українську позицію на тристоронніх газових переговорах

Читать на русском
За його словами, позиція України полягає в тому, що майбутня транзитна система має ґрунтуватися на прозорому та ефективному регулюванні ЄС.

Українська сторона готова до конструктивного діалогу під час тристоронніх газових переговорів із Росією та ЄС, що відбудуться 21 січня, водночас виступатиме за дотримання газових регулювань ЄС.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у четвер, 10 січня, під час спільного брифінгу з литовським колегою Лінасом Лінкявічусом у Вільнюсі, передає «Слово і Діло».

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що будівництво «Північного потоку-2» буде зупиненоСказано 8 червня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Наша позиція щодо майбутнього транзиту, а також щодо європейської енергетичної безпеки абсолютно зрозуміла. Ми готові взяти на себе всі відповідні правила ЄС для системи транзиту газу», – сказав Клімкін.

За його словами, позиція України полягає в тому, що майбутня транзитна система має ґрунтуватися на прозорому та ефективному регулюванні ЄС.

«Це означатиме, що, наприклад, газ закуповуватиметься на східному кордоні України, транзитні тарифи розраховуватимуться за європейською методологією тощо», – сказав міністр.

«Водночас, і це також наш загальний підхід із нашими литовськими друзями, будівництво «Північного потоку-2», а також супротив запровадженню європейських стандартів регулювання, які будуть поширені на «Північний потік-2», суперечить безпеці ЄС. Ідеться про фундаментальне збільшення залежності Європи від Росії», – підкреслив він.

За його словами, Україна «готова до конструктивного діалогу», але він має ґрунтуватися на дуже чітких умовах.

«Найважливішою з цих умов є розширення європейських норм, щоб мати чітку, ефективну та прозору основу для майбутнього транзиту. 21 січня, коли ми будемо говорити в Брюсселі, наші позиції будуть засновані на цьому простому, але дуже важливому моменті», – додав він.

Нагадаємо, 10 січня Кабмін затвердив делегацію на переговори щодо газу.

Також у «Нафтогазі» озвучили пропозиції на газових переговорах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: