У «Нафтогазі» озвучили пропозиції на газових переговорах

Читать на русском
Нафтогаз хоче мати гарантії отримання компенсації за відмову Газпрому транспортувати через ГТС України.

Керівництво Нафтогазу готове обговорювати з представниками Газпрому можливість переглянути або залишити без судового розгляду другий транзитний позов на суму понад $12 млрд у контексті нового довгострокового контракту.

Про це в середу, 9 січня, повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв в ефірі 5 каналу, пише «Слово і Діло».

У Єврокомісії назвали дату газових переговорівДругий раунд переговорів щодо транзиту російського газу відбудеться 21 січня в Брюсселі. Перший пройшов влітку 2018 року в Берліні.

«Фактично ми говоримо російським колегам: якщо ви будуєте (обхідні маршрути. - ред.) і не хочете транспортувати, то компенсуйте. Якщо хочете транспортувати і готові підписати довгостроковий контракт за європейськими правилами, з гарантіями, що ці гроші ви нам заплатите, ми готові від позову відмовитися, або переглянути його, або змінити його», - сказав Коболєв.

Він також зазначив, що про відповідне рішення Нафтогаз заявляв Європейській комісії.

«Ми готові це питання, якщо нам акціонер погодить, покласти на стіл переговорів з Газпромом», - додав голова Нафтогазу.

Коболєв також повідомив, що Нафтогаз подав проти Газпрому новий позов, у якому вимагає компенсації за втрати у вартості української газотранспортної системи (ГТС) після будівництва Росією обхідних потоків.

Раніше повідомлялося, що Нафтогаз стягнув з Газпрому $22 мільйони пені за боргом, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2018 року Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги Нафтогазу, зобов'язавши Газпром виплатити українській компанії $4,63 млрд за недопоставку газу за транзитним договором. З урахуванням боргу української сторони за поставлений газ близько $2,1 млрд російська компанія залишилася винна $2,56 млрд.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: