Україна вдвічі знизила вартість транзиту газу

Читать на русском
Рішення НКРЕКП може сприяти підписанню вигідного транзитного контракту після 2019 року, зазначила голова комісії.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), знизила вдвічі тарифи на послуги транспортування природного газу для точок входу та виходу.

Як пише «Слово і Діло», про це в п'ятницю, 21 грудня, повідомила голова комісії Оксана Кривенко в Facebook.

У «Нафтогазі» розповіли про нову модель транзиту газу з РосіїГазпром може не підписувати довгостроковий контракт щодо транзиту газу, а замовляти послуги на певний термін.

«Ми входимо в новий 2019 рік з європейськими конкурентоспроможними тарифами», – написала Кривенко.

Голова НКРЕКП пояснила, що зміниться:

  1. Вплив на ціну газу. Зазначені тарифи є складовою кінцевої ціни газу для споживачів: на $6 зменшиться ціна імпортованого газу на оптовому ринку.

  2. Конкурентоспроможність ГТС. Українська газотранспортна система закріпить свою конкурентоспроможність як абсолютна й більш економічно вигідна альтернатива «Північному потоку» та іншим обхідним газопроводам. Таке рішення може сприяти підписанню вигідного транзитного контракту після 2019 року.

  3. Інвестиційна привабливість. Може збільшитися завантаженість газопроводів і газосховищ, перш за все, задіяних у поставках палива на український ринок. Газовидобувна галузь отримала додатковий стимул для нарощування обсягів виробництва.

  4. Міжнародна позиція. Україна вчергове довела, що є надійним і перспективним партнером. Потрібно виграти конкуренцію за інвестиції та завантаженість газотранспортної системи.

«Для скептиків такого рішення. Тариф покриває всі операційні витрати оператора ГТС і забезпечує достатній рівень прибутку для інвестицій», – додала Кривенко.

Як повідомлялося, тарифи на послуги з транспортування газу для всіх транскордонних точок входу в ГТС знизять у 2,1 раза – з $12,47 до $6,04 за 1 тис. куб. м на добу (без ПДВ). Тарифи для точок виходу будуть знижені в 1,5-2,1 раза.

НКРЕКП також знизить тарифи УТГ на точку входу до ГТС для видобувних підприємств в 3,3 раза – з 296,8 грн до 89,02 грн за 1 тис. куб. м на добу (без ПДВ).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: