Стало відомо, чому суд відмовився змінювати запобіжний захід Продану

Читать на русском
Апеляційний суд столиці визнав законним рішення суду про поручительство за колишнього головного фіскала України.
Мирослав Продан з адвокатами

Суд порахував недоведеними низку ризиків, наведених Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу колишньому виконувачу обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану.

Про це йдеться в мотивувальній частині ухвали колегії суддів Київського апеляційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, суд першої інстанції відпустив Продана, якого підозрюють у незаконному збагаченні, на поруки низки народних депутатів. Не погодившись із таким рішенням, САП подала апеляційну скаргу, в якій заступник керівника САП Володимир Кривенко вважає її необґрунтованою й просив скасувати. Також він просив суд ухвалити нове рішення, яким взяти Продана під варту з альтернативою застави в 89,5 мільйонів гривень.

На його думку, при винесенні рішення суддя дійшов правильного висновку про наявність обґрунтованої підозри колишньому в. о. голови ДФС, однак при застосуванні запобіжного заходу не повною мірою врахував обставини скоєння кримінальних злочинів, особу підозрюваного, а також наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України. Як вважає Кривенко, Продан може ховатися від слідства, а також незаконно впливати на свідків, знищити, приховати або спотворити речові докази. Крім того, він додав, що підозрюваний може впливати на працівників Державної прикордонної служби. Прокурор повідомив, що це відобразилося в тому, що попри доручення прикордонникам інформувати про факт перетину Проданом кордону, САП так ніхто й не повідомив про виїзд підозрюваного за кордон.

Вивчивши доводи, колегія суддів йому відмовила. Судді встановили, що суд першої інстанції правильно встановив доведеність лише одного ризику – незаконного впливу на свідків. Решта ризиків, як вважає колегія, недоведеними. Вони також вказали, що попри виїзд Продана за кордон, він усе одно повернувся в Україну й з'явився до САП. Ба більше, факт нібито впливу на працівників Держприкордонслужби спростовується тим, що доручення САП хоча й було складене 2 листопада 2018 року, відправили його було не раніше ніж 5 листопада, а прикордонники отримали ще пізніше, тобто коли Продан уже залишив Україну.

Нагадаємо, САП повідомила, що перед обшуком у ДФС щодо справи Продана хтось знищив записи з камер спостереження. Раніше Продан повернувся до України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: