Закриття дільниць у РФ: чи вплине рішення на підсумки виборів

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Рішення абсолютно правильне. Однозначно, є підстави для відповідного перенесення. У РФ неможливо проводити зараз вибори на закордонних виборчих дільницях.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи рішення ЦВК щодо закриття виборчих дільниць на території Росії.

Насамперед через неможливість дотримання виборчої процедури в зв’язку із загрозами, які вони становитимуть для українських громадян та процесуальних осіб, підкреслив він.

«Наприклад, незрозуміло, яким чином вести агітацію. Серед суб’єктів виборчого процесу є особи, які зазнають кримінального переслідування з боку РФ. Наприклад, норма про повернення Криму під українську юрисдикцію. Це суперечить чинному російському законодавству. Ті, хто підтримує таку ідею, переслідуються відповідно до закону РФ», – зазначив Дуда.

Очевидно, що це становить об’єктивну загрозу для суб’єктів виборчого процесу, які вели б таку виборчу агітацію навіть у стінах посольства України, акцентував він.

Політолог уточнив, що навіть інформаційні агітаційні плакати суперечитимуть російському законодавству.

Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президентиСлово і Діло аналізувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти, які зараз обіймають державні посади.

Другий момент стосується представництва у виборчих комісіях. Закордонні дільничні виборчі комісії формуються на підставі подань суб’єктів виборчого процесу, тобто кандидатів у президенти.

«Наприклад, якщо уявити, що кандидатом у президенти буде зареєстрований Андрій Білецький, який представляє «Нацкорпус». Тобто людина, яка кримінально переслідується в РФ. Для російського законодавства це переслідувана особа. Як його представники входитимуть до складу закордонних виборчих комісій у РФ? Це особи, які однозначно перебувають під загрозою арешту», – пояснив експерт.

На його думку, ажіотаж довкола цього питання, судове оскарження цього рішення – піар-хід, який не матиме жодного політичного ефекту. Закордонний виборчий округ – це максимум 50 тисяч осіб. На російських виборчих дільницях на попередніх виборах голосували близько 3 тисяч осіб, а на останніх – 1130.

«Так голосують на добрій одній сільській дільничній виборчій комісії. Для порівняння: виборчий округ в Україні – це 170 тисяч виборців. Що можуть змінити 1130 виборців? Тому аргумент з приводу того, що це якась технологія влади, виглядає безглуздим», – наголосив політолог.

За його словами, ЦВК, ухвалюючи таке рішення, не перешкоджає правам, тому що виписаний механізм, як українці можуть голосувати, просто визначені інші дільниці голосування.

«Кілька дільниць, які були відкриті в РФ, не вирішували питання. Пропускна спроможність дільниці дуже маленька. Що можуть вирішити 3-4 дільниці? Великою українська дільниця вважається, якщо до списку виборців включені близько 2,5 тисяч виборців. Тобто це дуже мала кількість для того, щоб проголосували українці, які перебувають в РФ. Навіть із такої точки зору це не передбачає обмеження прав громадян», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, 31 грудня в Україні стартував виборчий процес чергових виборів президента 2019 року.

Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: