Вибори-2019: яка інтрига залишається за Порошенком

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Ця виборча кампанія, очевидно, матиме два тури. Якщо все буде так, як зараз, не виникне жодних «чорних лебедів», то згідно із соціологією, до другого туру точно виходить Тимошенко. Ключова боротьба – за друге місце.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи початок виборчої кампанії.

«Ключова боротьба буде за друге місце. Саме тому таке загострення навколо Зеленського останнім часом. Він сплутав карти. Нещодавнє соцопитування показує, що артист посідає друге місце після Тимошенко. Зрозуміло, що поки його рейтинг медійний. Це не рейтинг виборчої кампанії», – зазначив Якубін.

Він підкреслив, що зараз високі позиції Зеленського – радше рейтинг «проти всіх», але при цьому в нього є проблема – відсутність розгалуженої структури на місцях.

«Але оскільки рейтинг високий, то Зеленський може забрати певний відсоток в інших учасників. І зараз боротьба буде за друге місце», – уточнив політолог.

Порошенко став краще виконувати свої обіцянки в 2018 роціПрезидент Петро Порошенко порівняно з минулим роком став трохи краще виконувати свої обіцянки.

Якщо не виникне, як говорила Гонтарева, «чорних літаючих слонів», то Зеленський стане джокером, додав він.

Поки боротьба буде між Зеленським, Тимошенко, Порошенком, Бойком і, можливо, Гриценком. Але Гриценко має труднощі. Оскільки Садовий уже зареєструвався, очевидно, домовитися з ним не вдалось, акцентував експерт.

За його словами, одна з інтриг залишається за президентом. Імовірно, був розрахунок, що стратегія «армія-мова-віра» допоможе наростити рейтинг, але поки це не дуже помітно згідно із соцопитуваннями.

«Якщо брати в розрізі «томос проти платіжки», то платіжки перемагають. Найближчі два тижні покажуть, чи зможе томос підвищити рейтинги Порошенка. Осінні виміри показували зростання 2%. Це небагато. Тому одна з інтриг, чи піде Порошенко на вибори», – наголосив політолог.

Складається враження, що президент піде на вибори. Його команда апелює до того, що він висуватиметься, але паралельно з цим з'явилася незрозуміла інформкампанія Кличка, його реклама в столиці з гаслом «Змінили Київ, змінимо країну». Не виключено, що відбуваються якісь торги, пояснив він.

«Може вийти так, що влада розглядатиме того, хто матиме менший антирейтинг, ніж чинний президент. Порошенко досить амбітний. Не виключено, що якщо він зрозуміє, що томос не допоміг наростити рейтинги, він випішить поставити на когось іншого в цій виборчій кампанії. Просто брати участь Порошенко не має наміру. Потрібно йти з гарантіями, що можеш перемогти», – резюмував Олексій Якубін.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти.

Більше про те, що президент обіцяє на 2019 рік, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: