Провокації РФ: які ризики для Донбасу та чи можуть зірвати вибори

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

У Кремлі немає продуманої загальної й цілеспрямованої стратегії щодо Донбасу. І для нас це дуже добре. Події 2014 року це показали. Все було свого роду імпровізацією, просто для Путіна на той момент вона виявилася вельми вдалою.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи ситуацію на Донбасі й ризик зриву виборів в Україні.

«Перша-ліпша стратегія під назвою «Новоросія» виявилася неробочою. Чомусь вважали, що варто Путіну захотіти й області радісно відокремляться від України. Але все виявилося не так. Іншої стратегії в Кремлі немає. Весь цей час його дії ситуативні. Для нас це добре. Це означає, що війна можлива, але така ймовірність значно менша», – зазначив Золотарьов.

У Кремлі немає усвідомленої цілеспрямованої політики щодо України, додав він.

При цьому сказати, чи відмовилися від проекту «Новоросія» в Кремлі, досить складно, оскільки все залежить від умов, які складаються, уточнив політолог.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Важливо, які умови складатимуться. Тут потрібно розуміти, що все, що потрібно РФ у цьому плані, робить якраз українська влада, на жаль. Вони своєю політикою ведуть до того, що люди не бачать перспективи в Україні, їдуть на заробітки, частина – на заробітки до РФ у тому числі. Звичайно, зараз таких менше, але якщо все триватиме в такому ж дусі, то настрої можуть змінитися, знову виникне «Новоросія», – підкреслив він.

На його переконання, зараз усе залежить від України. Однак навряд чи Росія переходитиме до якихось терористичних актів сама, щоб зірвати вибори.

РФ якраз потрібно працювати з тим президентом, який би їх задовольнив. Зрив виборів як такий радше може бути цікавий певним політикам в Україні, але навряд чи хтось із них на таке піде, акцентував експерт.

«Провокації можливі. І тут потрібно робити поправку на репутацію Путіна. Що б не сталося в світі, якщо враховувати репутацію Путіна як найгіршого хлопця в дворі, всі думають, що всі розбиті вікна – це він. Хоча насправді це можуть бути різноманітні варіанти. Так, усе може бути, але навряд чи можливий зрив виборів є пріоритетом для РФ», – резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, 6 жовтня 2017 року президент України Петро Порошенко пообіцяв повернути Донбас.

За даними Міноборони, РФ готує диверсії на Донбасі та в Криму, а також планує звинуватити Україну в терактах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: