Новорічне привітання та топ пісень року: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Зеленський заявив, що балотуватиметься в президенти, Порошенко ділився гайкращими українськими піснями, а Ляшко – за цирк без тварин.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишилося три місяці, а 31 грудня вже офіційно стартувала виборча кампанія. Центральна виборча комісія до 3 лютого прийматиме документи від кандидатів, до 8 лютого має відбутися їх реєстрація, після чого буде оголошений перелік претендентів на головну посаду в країні.

Першим свої документи до ЦВК поніс екс-міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко. «Я вирішив іти в президенти через те, що маю достатні знання, гарну освіту, в тому числі і українську, і іноземну, та успішний досвід в бізнесі й у державній сфері, також я володію дуже великими зв'язками за кордоном. Це мої особисті кошти від нерухомості, які зазначені в декларації», – розповів Шевченко.

Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президентиСлово і Діло аналізувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти, які зараз обіймають державні посади.

Другим спробував зареєструватися правозахисник Володимир Ратуш, проте він ще не вніс необхідні 2,5 мільйона гривень. 3 січня документи подав народний депутат Сергій Каплін. «Моя мета – збільшити зарплати та пенсії, створити 5 мільйонів нових робочих місць, а ще в 4 рази знизити тарифи на газ! Це реально – потрібно лише прибрати корупційні податки за собівартістю – ренту, ПДВ, цільових надбавок і надприбутки «Нафтогазу» та «Укргазвидобування», – повідомив депутат про свій план.

Але головна новина цього тижня – шоумен Володимир Зеленський заявив, що балотуватиметься в президенти. Про своє рішення він розповів на телеканалі 1+1 31 грудня. Причому заяву Зеленського пустили замість новорічного привітання Петра Порошенка, а звернення президента показали вже після 12 ночі. «Зараз, за кілька хвилин до Нового року, я вам дещо пообіцяю й відразу виконаю. Дорогі українці, я обіцяю вам піти в президенти й відразу виконую. Я йду в президенти України. Давайте зробимо це разом. З Новим роком, з новим слугою народу», – заявив комік.

Ситуацію з 1+1 і Зеленським прокоментував ще один кандидат у президенти – Дмитро Гнап. Він не розділив думку деяких українців про те, що телеканал показав «неповагу до інституту президентства»: «Можна подумати, що в нас сьогодні є справжній інститут президентства... У нас немає сьогодні президента в сучасному демократичному розумінні цього слова. А є вчорашній шоколадний барон, який після народного повстання замість того, щоб стати президентом, став черговим королем».

Сам президент Петро Порошенко цього тижня нічого цікавого не видав, у новорічному зверненні жодних сенсацій не було – церква, томос, армія. А в своєму Twitter глава держави поділився топ-7, на його думку, найкращих українських пісень року. До особистого рейтингу Порошенка увійшли «Крила» Джамали, Strum ONUKA, «Ангели» ТНМК, «Де твоя Лінія» «Лінії Маннергейма», «Лови момент» від «Антитіл», «Ікони» від «Один в каное» й «Плакала» KAZKA.

У мережі продовжують обговорювати висунення Зеленського в президентиВолодимир Зеленський іде в президенти, комік оголосив про це 31 грудня. Що думають у соцмережах, розбиралося Слово і Діло.

«Самопоміч» 3 січня офіційно підтримала висунення Андрія Садового на посаду президента, на з'їзді партії мер Львова вже представив свою команду та програму. Партія «Справедливість» також без несподіванок висунула в президенти Валентина Наливайченка. Він уже заявив про готовність у разі обрання відразу запустити роботу Антикорупційного суду.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко напередодні Нового року вчергове нагадав про підвищення ціни на газ, 29 грудня він закликав народних депутатів «повернутися з Канарських і Мальдівських округів на позачергове засідання парламенту», щоб ухвалити мораторій на підвищення комунальних тарифів. Крім того, Ляшко заявив, що підтримує ініціативу Кабінету міністрів про заборону участі тварин у циркових виставах.

Віталій Купрій дав кілька обіцянок на випадок перемоги на виборах у 2019 році. Депутат пообіцяв суд над Порошенком, Гройсманом, Луценком та іншими «зрадниками народних інтересів» і конфіскацію їхнього майна. Також він збільшить зарплати й пенсії в 2-3 рази, захистить Україну «мирним юридичним шляхом через визнання війни війною, арештом колабораціоністів і їхнього майна, початком військового трибуналу в Гаазі над Путіним» і націоналізує стратегічні підприємства.

Свою програму оприлюднив також Геннадій Балашов. Якщо коротко, то лідер партії 5.10 обіцяє зростання економіки в десять разів, скасування «грабіжницьких» податків, мит і зборів, свободу власності й розпорядження землею, ВВП України – 2 трильйони доларів, середній дохід на душу населення – 2 тисячі доларів, пенсію – 500 доларів, скасування призову та базовий пакет медичного обслуговування.

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не лише вищезазначених потенційних кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на інших політиків, які претендують або можуть претендувати на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: