Німеччина розкритикувала санкції проти «Північного потоку-2»

Читать на русском
Якщо проект Північний потік-2 залишать німецькі і європейські компанії, то нікому буде відстоювати збереження транзиту газу з РФ через Україну.

У МЗС Німеччини впевнені, що якщо проект «Північний потік-2» залишать німецькі і європейські компанії, то нікому буде відстоювати збереження транзиту газу з РФ через Україну.

Як інформує «Слово і Діло», про це заявив голова МЗС ФРН Гайко Маас, пише DW.

«Північний потік-2» та Азовська криза. Перед яким вибором опинилася Німеччина?У партії Меркель вважають, що занадто радикально повністю відмовитися від Північного потоку-2, але в силах Берліна скоротити обсяги поставок газу.

Міністр відкинув критику США на адресу проекту газопроводу «Північний потік-2».

«Питання європейської енергетичної політики мають вирішуватися в Європі, а не в США», - заявив Маас на заході Східного комітету німецької економіки в Берліні.

За його словами, Берлін серйозно ставиться до критики проекту з боку Вашингтона, але в той же час «Північний потік-2» не є «російсько-німецьким особливим шляхом».

Глава німецької дипломатії вважає, що введення односторонніх санкцій проти газопроводу стало б «неправильним шляхом».

«Якщо з проекту витіснять німецькі і європейські компанії, то не залишиться нікого, хто наполягав би на збереженні транзиту російського газу через Україну», - вказав Маас.

Говорячи про Росію, він назвав відносини з нею «головною складовою європейської східної політики».

«Вирішення конфліктів без Росії неможливе», - продовжив міністр.

Рік турбулентності: геополітичні виклики-2019В 2019 році на Україну може чекати черговий геополітичний стрес. Цьому сприятиме як внутрішня ситуація в країні, так і неоднозначні процеси в світі. Про що йдеться, розбирався політолог Олександр Радчук.

У свою чергу голова Східного комітету Вольфганг Бюхель зазначив, що поставки російського газу через Німеччину до Європи забезпечать стабільні ціни на цей енергоносій після того, як припиниться видобуток газу в Нідерландах.

Нагадаємо, депутати Європарламенту в резолюції від 12 грудня назвали проект з будівництва газопроводу «Північний потік-2» «політичним, який несе загрозу європейській енергетичній безпеці».

У той же день Палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію, у якій виступила проти завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2».

Тим часом реалізація проекту «Північний потік-2» йде за графіком, будівництво газопроводу має завершитись до кінця 2019 року. Станом на 23 грудня укладено близько 370 км газопроводу.

Планується, що з кінця 2019 року газотранспортний коридор «Північний потік-2» транспортуватиме близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Противники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія - стверджують, що «Північний потік-2» збільшить залежність ЄС від «Газпрому», який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: