«Північний потік-2» та Азовська криза. Перед яким вибором опинилася Німеччина?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Безперечно, заява має позитивний характер, але в ній немає нічого визначеного. Це характерно для німецької політики, незалежно від того, робить цю заяву Меркель, її наступник чи хтось у Бундестазі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи заяву представниці партії Меркель, згідно з якою Німеччина вважає радикальним кроком зупинку проекту «Північний потік-2», але в силах Берліна скоротити обсяги поставок газу.

«Ніхто не вказує жодинх конкретних цифр. Деякий час вони можуть попрацювати в обмеженому режимі, з урахуванням того, що німецька сторона нібито впровадила певні обмеження, але, власне, ніщо не стане на перепоні потім, якщо газопровід буде збудований, через деякий час зняти всі обмеження й працювати на повну», – зазначив Гончар.

По суті, тут РФ може навіть використати європейське законодавство, акцентував енергетик.

«Тому тут є принциповий момент для німецької сторони. ФРН потрібно визначитися – чи вони на боці Путіна, чи вони на боці прогресу та демократії. Вони або фінансують путінський режим, закуповуючи в нього газ, нафтопродукти, або реально, а не декларативно, не просто стримуватимуть, а й повертатимуть режим Путіна в русло дотримання міжнародного права», – уточнив експерт.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

На його думку, зараз німецькі політики маневрують у притаманній їм манері, оскільки розуміють, що цей проект не просто стає некомфортним для них, а РФ його використовує для подальшого розколу між Німеччиною та іншою Європою.

«Ця інша Європа не на боці Німеччини в цьому проекті. Тому тут ідеться не просто про те, чи бути проекту та в якому вигляді, а суть у тому, бути чи не бути Німеччині лідером Європи надалі. Адже її як лідера Європи з російським газопроводом ніхто не бачить», – резюмував Михайло Гончар.

Як відомо, в Держдепі заявили, що проект допомагає російському уряду, й додали, що в ЄС мають задуматися, чи та це підтримка, яку вони хочуть надати російському уряду, продовжуючи підтримувати «Північний потік-2».

Хто підтримує будівництво газопроводу та які ризики для України – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: