Як облгази завищують рахунки та що з цим робити?

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Ситуація непроста, оскільки скасували норматив 3,3 куба на людину. Споживачам, які мають газові плити, надсилають заборгованість за декілька років, де вказують, що вони нібито мали платити 9,8 куба на людину на місяць. Там, де колонки без лічильників, – ще більше. Це маніпуляція.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, оцінюючи завищені рахунки в платіжках та перевірку облгазів.

«Однозначно, облгази маніпулюють. По-перше, люди не винні, той, хто припустився помилки, має розплачуватися – чи це уряд, чи НКРЕКП, чи інші. По-друге, скасування одного нормативу не означає автоматичного поновлення старого. Має бути регуляторний акт, де вказаний норматив», – зазначив Сергієнко.

За його словами, облгази абсолютно не контрольовані в тих випадках, де немає точного обліку споживання.

Прогноз Мінекономіки: як зростуть тарифи до 2021 рокуОприлюднений прогноз зростання економіки України, зокрема прогнози щодо ситуації з тарифами. Якщо коротко, то до 2021 року все подорожчає.

Як передбачено законом про комерційний облік природного газу, на 1 січня 2018 року всі житлові будинки, незалежно від того, чи там плита, чи колонка, повинні мати лічильники, підкреслив він.

«У такому разі береться баланс, те, що спожили люди, й перевіряється, куди поділися величезні обсяги газу з облгазів. Адже через відсутність лічильників, через нормативи, які не відповідають реальному споживанню, вони можуть величезні обсяги газу продавати бізнесу, наприклад, за ціною бізнесу», – пояснив експерт.

Насправді, це альтернатива МВФ. Кредитори вимагають підвищення вартості газу до ринкової ціни. Однак можна піти іншим шляхом – опустити вартість газу для промисловості до рівня вартості газу для населення. Тоді ціни б вирівняли й усі ці махінації з нормативами були б не потрібні, уточнив він.

«Точний облік газу дозволив би не піднімати тарифи, якби на те була воля уряду та президента», – додав фахівець.

Щодо ринкової ціни, то тут узагалі багато запитань. Вважати ринковою ціну десь на спотовому ринку, де вона точно вища, ніж ціна газу, укладена за контрактами, спекуляція, наголосив він.

«У нас немає ринку. Чому ми маємо вартість наших шкарпеток, наприклад, прив’язувати до вартості шкарпеток десь у Берліні. Зараз ми прив’язуємо ціну нашого газу до ціни на німецькому хабі», – резюмував Олександр Сергієнко.

Як відомо, в грудні в «Нафтогазі» вже повідомляли, що облгази та пов'язані з ними структури зі збуту газу нараховують споживачам штучну заборгованість, а потім чинять психологічний тиск, погрожуючи відключенням.

Як зростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: