Аваков прокоментував, чи будуть протистояння через Томос

Читать на русском
Сьогоднішня міжцерковна ситуація може бути ще одним фактором дестабілізації. Поліція буде припиняти будь-які силові дії з обох сторін.

Сьогоднішня міжцерковна ситуація може бути ще одним фактором дестабілізації. Поліція буде припиняти будь-які силові дії з обох сторін.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив міністр внутрішніх справ України Аресен Аваков в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Вселенський патріарх підтвердив дату вручення томосу – ПорошенкоВселенський патріарх Варфоломій підтвердив, що Томос про автокефалію новоствореній Українській православній церкві буде урочисто вручено на Святвечір 6 січня.

«Стратегічно дуже правильна і добра справа для України - створення української помісної церкви, але потенційно - дуже небезпечна, адже політики можуть цим спекулювати і розпалювати вогонь ворожнечі. У цій ситуації ми не повинні дозволити нашим ворогам з цього складного процесу зробити для нас проблему», - сказав Аваков.

«Це відповідальність обох сторін, в тому числі, церков, що беруть участь в цьому процесі», -підкреслив він.

За словами міністра, одні церкви не повинні форсувати процес і залучати до нього екстремістські радикальні сили, а інші повинні розуміти об'єктивність процесу.

«Я хочу підкреслити, що ми нікому не дозволимо застосовувати силові варіанти. Не треба наймати загони, щоб охороняти Лавру або якийсь храм, загони з кожної зі сторін будуть нами роззброєні, а всі силові спроби будуть жорстко припинені», - заявив Аваков.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтвердив намір надати Томос для автокефалії української церкви, зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та митрополита Української автокефальної православної церкви Макарія.

А 15 грудня у Києві відбувся Об’єднавчий собор українського православ’я, де 192 делегати обрали митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на посаду предстоятеля єдиної Православної церкви України.

Також Епіфаній розповів, коли розпочнеться процедура надання Томосу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: