Порошенко підписав закон про прилеглу зону України

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко підписав закон про прилеглу зону України, який удвічі розширює зону українського контролю в Чорному морі.

Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про прилеглу зону України», який удвічі розширює зону українського контролю в Чорному морі.

Про це повідомляє прес-служба глави держави, пише «Слово і Діло».

Що Порошенко обіцяє зробити в 2019 роціПрезидент Петро Порошенко дав на наступний рік лише п'ять обіцянок. Запевнив, зокрема, що не братиме участь у парламентських виборах.

Так, закон гармонізує морське законодавство України із законодавством інших причорноморських держав та інших держав-учасниць Конвенції ООН з морського права 1982 року. Закон також спрямований на попередження вчинення контрабандних операцій і нелегальних суднозаходів до закритих портів тимчасово окупованих територій України.

«Відповідно до закону, прилегла зона України – це зона відкритого моря, прилегла до територіального моря України, зовнішня межа якого розташована на відстані не більш ніж 24 морські милі, відраховані від вихідних ліній, від яких відміряюється ширина територіального моря України», – уточнюють у прес-службі.

У своїй прилеглій зоні Україна здійснює контроль, необхідний із метою запобігання порушень митного, фіскального (податкового), імміграційного (міграційного), санітарного національного законодавства в межах території України, включаючи її внутрішні води або територіальне море.

«Контроль здійснюється з метою залучення до відповідальності за порушення законодавства України, вчиненого в межах території України, включаючи її внутрішні води або територіальне море», - зазначено в повідомленні.

Також з метою запобігання порушенням законодавства України або притягнення до відповідальності за його порушення, уповноважений орган, який забезпечує недоторканність державного кордону та охорону суверенних прав України в її прилеглій та виключній (морській) економічній зоні може зупиняти судна; оглядати їх, затримувати чи заарештовувати судна та/або членів їх екіпажу, виключаючи військові кораблі та інші державні судна, які використовуються в некомерційних цілях.

«Відповідно до закону, якщо судно порушило законодавство України й намагається сховатися, уповноважений орган має право переслідувати таке судно за гарячими слідами з метою його затримання й притягнення до відповідальності відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Право на переслідування припиняється, щойно переслідуване судно увійде до територіального моря держави, під прапором якої плаває судно, або будь-якої третьої країни», – пояснюється в повідомленні.

Закон набуває чинності наступного дня після його опублікування.

Раніше Порошенко розповів, хто увійде до списку санкцій проти РФ.

Також відзначимо, Порошенко розповів, що не вдалося повернути полонених моряків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: