Протести та вибори: головні події 2018 року в світі

Читать на русском

Ситуація в світі в цьому році стала ще більш напруженою: триває агресія Росії проти України, гібридна війна, яку веде РФ, нові санкції і політична криза в інших країнах. Однак в кращу сторону просунулося вирішення проблеми з КНДР, в той же час в Сирії все також гинуть сотні людей. «Слово і Діло» сьогодні виділило головні події 2018 року в світі.

Цей рік в світі пройшов під знаком виборів. 27 січня в Чехії на другий президентський термін обрали Мілоша Земана, якого підтримали більше 51% громадян країни. При цьому на попередніх виборах його підтримала меншу кількість виборців. «Так що я йду на наступні п'ять років з ще більш посиленим мандатом і обіцяю не розчаровувати в своїй діяльності громадян Чеської Республіки», – зазначив Земан.

Більше, ніж у Путіна: президенти яких країн отримували напрочуд великий відсоток голосів виборцівМи склали рейтинг правителів, які набрали понад 70 відсотків голосів на виборах, і Путін опинився в середині цього списку.

Президентські вибори відбулися також і в Росії: там ніяких несподіванок не було, майже 77% росіян вибрали Володимира Путіна (вже в четвертий раз). І четвертий раз президентом Азербайджану став Ільхам Алієв, він набрав майже 87% голосів.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель в четвертий (і останній раз) була переобрана на цю посаду. У грудні Меркель покинула пост голови партії Християнсько-демократичний союз, який займала 18 років. Її наступницею стала Аннегрет Крамп-Карренбауер.

Реджіп Ердоган вдруге вступив на посаду президента Туреччини. Після його інавгурації в країні форма державного правління змінилася з парламентської на президентську. Рішення було прийнято в минулому році на референдумі. А президентом Грузії вперше в історії стала жінка – Саломе Зурабішвілі. До речі, грузини в останній раз обирали президента шляхом прямого голосування. Через шість років це будуть робити 300 членів виборчої колегії.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

Крім того, вибори президента пройшли в Вірменії, там цю посаду зайняв Армен Саркісян. Вірменія навпаки переходить до парламентської форми правління, і в цьому році в країні було неспокійно. У квітні прем'єр-міністром Вірменії був призначений екс-президент Серж Саргсян, що спровокувало масові акції протесту. Під тиском суспільства Саргсян був змушений подати у відставку, його пост зайняв опозиційний лідер Нікол Пашинян.

Резонансна подія сталася в березні в Великобританії. Колишнього російського шпигуна Сергій Скрипаль і його дочка сильнодіючою хімічною речовиною «Новачок». Розслідування отруєння схилилося до того, що за цією справою стоїть Росія. Після отруєння Скрипаля 29 країн світу вислали в цілому більше 150 російських дипломатів. США також ввели проти Росії нові санкції.

Прогрес стався у відносинах між КНДР і Південною Кореєю. У квітні країни домовилися працювати над ядерним роззброєнням Пхеньяна. А глави країн Кім Чен Ин і Мун Чже Ін провели зустріч біля демаркаційної лінії, що розділяє Корейський півострів. Крім того, в червні з Кім Чен Ином зустрівся президент США Дональд Трамп. За підсумками переговорів було підписано договір, згідно з яким США нададуть КНДР гарантії безпеки в обмін на денуклеаризацію.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Дональд Трамп наказав готувати план виведення половини військ США з Афганістану.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: