Чи стане призначення Пашиняна перемогою вірменського «майдану» та чого чекати далі?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Навіть якщо Пашиняна оберуть на посаду прем’єра, потім усе одно будуть дострокові вибори, і як складеться ситуація в подальшому, невідомо. Шанси виграти вибори в нього незначні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи другу спробу проголосувати за призначення Нікола Пашиняна на посаду прем’єра Вірменії та подальший перебіг подій.

«Зарано говорити про перемогу. Річ у тім, що зараз Пашиняна обирають на перехідний період, щоб забезпечити довіру до того, що влада більше не спекулює. Але що політична еліта у Вірменії – провладна та опозиційна. Будуть вибори. Невідомо, яка політична сила отримає право на формування уряду, яким буде новий уряд, чи буде він сформований однією партією, чи коаліцією», – зазначив Воля.

За його словами, наразі партія влади пішла на стратегічний відступ і маневрує для того, щоб іти на вибори. Вони вирішили, що якщо народ хоче Пашиняна на посаду прем’єра, то нехай, але далі вибори, які зможуть вирішити все.

Пашинян має намір сформувати у Вірменії «уряд згоди»Лідер опозиції, кандидат у прем'єри Вірменії Нікол Пашинян має намір сформувати «уряд згоди».

«Лише після виборів можна буде говорити про те, наскільки зміняться еліти, чи перемогли протестувальники. Однак більша частина еліт, яка володіє інформаційними, медійними та майновими фінансовими ресурсами, – це представники партії влади та наближені до неї. Тому питання в тому, що має Пашинян. Багато конкурентів, жодного власного медійного ресурсу та серйозної основи», – уточнив політолог.

Пашинян був обличчям протесту. Так склались обставини, що він найбільш яскраво виглядав. Однак це не означає, що його підтримають на виборах стільки ж людей, скільки виступили проти Саргсяна, додав експерт.

Він звернув увагу, що вже лунають ідеї про обмеження прав прем’єра, тобто помалу вже починається виборча кампанія.

На його думку, наразі дійсно можуть призначити Пашиняна як керівника уряду на перехідний період до завершення виборчої кампанії. Однак, можливо навіть сьогодні, висунуть якогось технічного кандидата, що буде нейтральним.

«Можливо, будуть внесені якісь зміни до виборчого закону, якісь обмеження повноважень прем’єра, хоча для цього потрібна конституційна більшість. Питання в тому, чи будуть для цього голоси», – підкреслив Воля.

«Пашинян, звісно, братиме участь у виборах, але невідомо, чи буде блок, чи вони із соратниками йтимуть окремо. Партія влади шукатиме фігуру, яка матиме шанси на перемогу, вже з урахуванням політичних змін, настроїв влади», – констатував політолог.

Експерт пояснив, що хоча зараз республіканці нібито готові підтримати Пашиняна, далі вже буде інша реальність.

«Бути обличчям протесту не означає бути лідером на виборах. Протестували проти партії влади. Пашинян просто виявився одним з найбільш яскравих облич. У Пашиняна немає вищої освіти. За вірменським законодавством він узагалі не може бути прем’єром. Можливо, внесуть законодавчі зміни», – резюмував Володимир Воля.

Як відомо, Пашинян має здобути голоси щонайменше 53 депутатів зі 105. Під час голосування 1 травня за його кандидатуру проголосували 45 депутатів, а 56, які представляють фракцію Республіканської партії, виступили проти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: