Сенцов розповів про умови в колонії

Читать на русском
Газети Сенцову йдуть із запізненням приблизно на місяць. Але під тиском після скарг і розголосу в Європарламенті, вони до нього все ж таки доходять.

Український політв’язень Олег Сенцов в колонії Лабитнангі може користуватися телефоном раз на місяць, він отримує газети із місячним запізненням.

Як пише «Слово і Діло», про умови утримання українського режисера розповіла «Укрінформу» російська правозахисниця Тетяна Щур.

Путін обговорив долю Сенцова на закритому засіданніПрезидент Росії Володимир Путін ухилився від прямої відповіді щодо перспектив звільнення українського політв'язня Олега Сенцова, але при цьому виключив крок назустріч Україні.

«Умови типові, загін приблизно такий же, як у Кольченка (двоярусні ліжка; близько 70-ти осіб, точної кількості Олег не називає), є кімната для прийому їжі з холодильником, столом і полицями для продуктів, електричним чайником. Є «червоний куток» із телевізором, який можна дивитися за розкладом», – розповіла Щур, посилаючись на листи Сенцова.

За її словами, з досвіду відвідування Кольченка у ВК-6 в Копейську, в такому «червоному кутку» особливо не можна усамітнитися.

Телефоном Сенцов може користуватися не частіше, ніж раз на місяць. Кількість дзвінків законом не обмежена, але існує велика черга на дзвінки.

Газети Сенцову йдуть із запізненням приблизно на місяць. Але під тиском після скарг і розголосу в Європарламенті, вони до нього все ж таки доходять.

Правозахисниця уточнила, що останнього листа, який вона з Миколою Щуром отримала від Сенцова датовано 24-м грудня.

Також стало відомо, що диски з фільмами, які підібрали Сенцову колеги-кінематографісти, в тому числі запис кастингу до фільму «Номери» за його п'єсою, відправили на цензуру. Пізніше у відповіді на скарги правозахисників начальник УФСВП РФ по ЯНАО повідомив, що отримання фільмів заборонено, оскільки режим утримання не дозволяє. Це дозволяється лише засудженим на полегшених умовах утримання. У Сенцова – загальні.

На завершення Тетяна Щур повідомляє, що Олег просив передати «привіт усім хорошим людям».

Нагадаємо, 21 грудня стало відомо, що Сенцова перевели з медичної частини колонії в місті Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі «до загону для подальшого відбування покарання».

У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політичних в'язнів Кремля. Він відмовлявся від прийому їжі 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

Затримали українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка в Криму 10 травня 2014 року за звинуваченням у підготовці терактів. Українці категорично відкинули усі звинувачення.

Кольченка засудили до 10 років позбавлення волі, Сенцова – до 20.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: