Суд відмовився відпустити Гриба під домашній арешт

Читать на русском
Військовий суд в Ростові-на-Дону відмовив захисту українського політв’язня Павла Гриба в зміні запобіжного заходу на домашній арешт.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону відмовив захисту українського політв’язня Павла Гриба в зміні запобіжного заходу на домашній арешт, попри суттєве погіршення його стану здоров’я.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Громадське» з посиланням на адвоката українця Марину Дубровіну.

Справа Гриба: адвокат розповів, що політв'язень осліпСтан політв'язня Павла Гриба погіршується, він практично втратив зір, в нього погіршилася пам’ять.

На судовому засіданні в справі Гриба 21 грудня адвокат попросила долучити до справи медичний висновок, наданий доктором медичних наук з України на підставі результатів його обстеження в Ростові-на-Дону. У висновку лікаря вказано, що «в умовах перебування Гриба у СІЗО такий стан здоров’я загрожує появою внутрішньої кровотечі». У зв’язку з цим захист Гриба просив змінити йому запобіжний захід на домашній арешт.

Адвокат зазначила, що сторона звинувачення надала всі докази, допитала всіх свідків зі свого боку, тому Гриб не зможе «знищити докази або чинити тиск на свідків».

Натомість сторона обвинувачення «не побачила підстав» для зміни запобіжного заходу українцю й посилалася на документи зі слідчого ізолятора, в яких стан здоров’я політв’язня назвали «задовільним».

Колегія суддів ухвалила рішення долучити до справи висновок про стан здоров’я Гриба, однак відмовилася змінити йому запобіжний захід.

«Об’єктивних даних для зміни запобіжного заходу немає», – заявили судді.

Наступне засідання в справі українського політв’язня заплановане на 18 січня. На ньому сторона захисту має надати свої докази, провести допит обвинуваченого, після чого суд призначить дату дебатів.

Раніше батько Павла Ігор Гриб повідомив, що стан здоров'я політв'язня Гриба погіршується, про що свідчать результати обстеження. Зокрема, в Гриба прогресує портальна гіпертензія, спленомегалія і гіперспленізм (збільшення розміру селезінки), з'явився цироз печінки й знизилася згортальна функція крові. Також у Павла можливе загострення виразкового процесу дванадцятипалої кишки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: