Субсидії в 2019 році: курс на урізання?

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Річ у тім, що статистика показує, що уряд та Мінсоцполтики взяли курс на зменшення числа субсидіантів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Якщо кількість субсидіантів урізати, тобто зробити жорсткішими правила надання субсидій, то можна навіть не 55 мільярдів гривень закладати до бюджету на виплати, а 45 мільярдів. У нас є правило, що якщо площа житла 120 квадратів, то людина не має права на субсидію. Де гарантії, що уряд не запровадить ще якесь правило?», – зазначив Сергієнко.

Статистика показує, що за 10 місяців 2018 року відсоток призначень 63%, а минулого року було 126%. У жовтні показники взагалі жахливі – рівень призначення 42%, уточнив він.

«Тобто двом третинам людей відмовили в субсидії. Це наочно показує, що уряд узяв курс на скорочення субсидій. Чи вистачить коштів? Якщо влада захоче, то вистачить», – констатував експерт.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

Однак хвилі протестів так званих «жовтих жилетів» не буде. Лише у випадках, коли ціле місто, наприклад, відключать від теплопостачання, як це було в Смілі, додав він.

Тоді виникає кризова ситуація. Якщо буде плавне надання послуг зі зростанням вартості, то це не буде підставою для протестів, підкреслив фахівець.

«У нас із 2000 року відбувається зростання. Однак жодних масштабних протестів із цього приводу не було. Протест є, але проявляється він у тому, що люди їдуть за кордон», – пояснив він.

За його словами, існує інша небезпека. Зростають неплатежі, кошти не надходять на підприємства, й вони просто занепадають.

«У підсумку руйнується мережа, галузь, підприємства. За це ми потім будемо розплачуватися великими коштами. В Києві через те, що з 2006 року не проводили ремонту теплотрас, лише цього літа ліквідували 5 тисяч пошкоджень. По одному пошкодженню на кілометр теплотраси. Ось наслідки діяльності тодішньої міської влади та «Київенерго», – резюмував Олександр Сергієнко.

Додамо, в проекті державного бюджету на 2019 рік, який уряд подав до парламенту на розгляд у другому читанні, передбачені видатки на житлові субсидії в розмірі 55,095 мільярда гривень.

Інтерв’ю міністра соцполітики Андрія Реви читайте на нашому порталі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: