Монетизація субсидій: чи заощаджуватимуть українці

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Монетизація у тому вигляді, в якому вона пропонується, є фікцією. Реально люди не мають можливості для економії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, оцінюючи заплановану програму монетизації субсидій.

«Якщо третина населення України опалюється газом, дровами, вугіллям, ще може якось заощаджувати за рахунок скорочення споживання, то 70% домогосподарств України опалюються централізовано. Ці 70% переважно не мають можливості для економії», – зазначив Сергієнко.

Він уточнив, що для цього потрібно ставити лічильники, регулятори. Нічого цього в людей немає.

«Десь 2% мають квартирні лічильники тепла. У людей немає можливості економити. Уряд мав би скерувати перш за все свої зусилля на те, щоб забезпечити людей лічильниками тепла, вентилями, регуляторами, підйомними кредитами, а не розширювати кампанію з монетизації», – підкреслив експерт.

Другий важливий момент полягає в тому, що монетизацію уряд не розуміє взагалі, додав він.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

Фахівець пояснив, що монетизація має сенс тоді, коли розмір субсидії фіксований із року в рік. Коли він не залежить від споживання, а може залежати лише від вартості наданих послуг – теплоносіїв, водовідведення.

За його словами, є навіть дослідження «Нафтогазу» в Кіровоградській області щодо вивчення споживання газу в приватних будинках, які опалюються газом. Там, де домогосподарство отримує субсидію, там споживання газу було в півтора раза вищим, ніж там, де не отримує.

«Логіка людей зрозуміла. Якщо ця зима тепла, почну заощаджувати, то мені уріжуть субсидію, а наступна зима буде холодною, то буду в дурнях сидіти й мерзнути. Тому навіщо заощаджувати? Людина випалює свій норматив повністю. Влада цього, мабуть, не розуміє», – резюмував Олександр Сергієнко.

Нагадаємо, в проекті державного бюджету на 2019 рік, який уряд подав до парламенту на розгляд у другому читанні, передбачені видатки на житлові субсидії в розмірі 55,095 мільярда гривень.

Інтерв’ю міністра соцполітики Андрія Реви читайте на нашому порталі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: