«Нафтогаз» готовий виділити гроші на монетизацію субсидій

Читать на русском
Нафтогаз України може профінансувати монетизацію субсидій, повідомив голова НАК Андрій Коболєв.

НАК «Нафтогаз України» може профінансувати монетизацію субсидій.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив голова НАК Андрій Коболєв, передає «Укрінформ».

Монетизація пільг на проїзд: які виплати отримуватимуть пільговикиСлово і Діло розбиралося, яку компенсацію оплати за проїзд отримуватимуть пільговики через монетизацію пільг.

«Нафтогаз» може надати гроші, щоб ці субсидії платити, ми є джерелом. Ми можемо допомогти Мінфіну провести верифікацію бази споживачів. Я впевнений, що в наявній системі є мертві душі, ми їх бачили. На жаль, поки немає жодного прогресу, щоб зробити цю базу єдиною й публічною», – сказав він.

Керівник «Нафтогазу» підкреслив, що Україна зараз «перебуває на небезпечній стадії реформ». «Було зроблено багато чого корисного, але непопулярного. Ми досі не дійшли до популярної стадії реформ. Критично важливою складовою реформ є монетизація субсидій. Це можливість давати реальні гроші споживачам, це можливість залишати заощаджені гроші тому споживачеві, який витратив менше газу, ніж очікувалося за планом», – сказав він.

Коболєв також зазначив, що кінцевого споживача не цікавлять Стокгольмський арбітраж і поділ «Укртрансгазу».

«Споживачеві не дуже цікаво, чи відбувся анбандлінг, що з «Газпромом». Його цікавить ціна на послугу або товар, яким чином він може її платити. Ще цікавить якість, обслуговування, рахунки та інші справи, це головні елементи», – вважає Коболєв.

За його словами, хоча уряд пішов на підвищення ціни й скасування її регулювання в майбутньому, без монетизації реформа буде незавершеною.

Нагадаємо, в січні 2018 року в Україні стартувала монетизація субсидій на рівні підприємств-постачальників енергоносіїв і житлово-комунальних послуг.

У вересні Кабінет міністрів затвердив триетапне проведення монетизації субсидій із 1 січня 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: