Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Пашинський

Читать на русском
Народний депутат від НФ Сергій Пашинський за чотири роки виконав рівно половину своїх обіцянок.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Пашинський (фракція «Народного фронту»).

Пашинський був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Наразі він очолює парламентський комітет із питань національної безпеки і оборони. За час своєї каденції депутат дав 52 обіцянки, частина з них із програми партії «Народний фронт», за списками якої він пройшов до Ради. Виконав Пашинський рівно половину – 26 (50%), провалив – 16.

Виконав парламентар кілька обіцянок, що стосуються голосувань. Минулого року він запевнив, що підтримає в другому читанні законопроект «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях» (про реінтеграцію Донбасу). Розгляд законопроекту відбувся в січні, Пашинський віддав свій голос «за».

Також Пашинський виконав обіцянку про те, що фракція «Народного фронту» підтримає в першому читанні законопроект про національну безпеку. На початку квітня за нього проголосували 78 із 81 депутата фракції, включаючи самого Пашинського.

У березні минулого року сталися вибухи на складах із боєприпасами в Балаклії (Харківська область). Пашинський пообіцяв зібрати через це позачергове засідання комітету з нацбезпеки. Воно відбулося в закритому режимі, й про нього стало відомо лише після аналогічного інциденту в Калинівці. «Коли сталася трагедія в Балаклії, яка завдала понад 1 мільярд доларів збитків нашій державі, ми не робили гучних заяв, а провели закрите засідання комітету разом із начальником Генштабу ЗСУ Муженком у його кабінеті», – повідомив Пашинський у жовтні. Так, свою обіцянку він виконав.

Як і обіцянку про те, що його комітет пропонуватиме передбачити в бюджеті-2018 програму зі створення та модернізації сховищ боєприпасів. Бюджет передбачає майже 310 мільйонів гривень на фінансування заходів із забезпечення «живучості та вибухопожежобезпеки» арсеналів, баз і складів Збройних сил України.

Іншу обіцянку щодо бюджету на поточний рік нардеп провалив: він хотів особисто ініціювати збільшення фінансування заходів інформаційної безпеки. Але підсумковий документ таких витрат не передбачає, а Пашинський хоч і пропонував поправки до держбюджету, але не ті, які обіцяв.

У квітні 2016 року Пашинський заявив, що ініціюватиме запровадження відповідальності за брехню політиків. «Популізмом, цинічною брехнею та демагогією в нас надувають рейтинги. Люди добрі, на такому фундаменті ми країну не побудуємо. Я ініціюватиму запровадження відповідальності за брехню, тому що зараз буквально відкрили шлюзи», – зазначив він. Більш ніж за рік такої ініціативи від нього не надходило. А потім узагалі нардеп заявив, що це в компетенції регламентного комітету Ради. Таким чином, він з обіцянкою не впорався.

У червні цього року депутат Євгеній Мураєв у ефірі одного з телеканалів висловив жаль з приводу того, що з режисера Олега Сенцова «роблять героя», а потім назвав його терористом. У відповідь на це Пашинський звернувся до голови Служби безпеки України Василя Грицака та генпрокурора Юрія Луценка з вимогою порушити кримінальну справу проти Мураєва. А самому Мураєву пригрозив, що той не зайде до сесійної зали, поки не вибачиться: «Нешановних мій, я багато зробив, щоб у цій залі все було за законом. Я багато зробив, щоб ми побудували демократичну державу. Ви не увійдете до цієї зали, поки не принесете публічних вибачень перед Сенцовим і державою Україна». Але в підсумку Мураєв за свої слова не вибачився, а в жовтні безперешкодно відвідував парламент. Тому обіцянка Пашинського провалена.

У процесі виконання в нардепа залишаються ще десять обіцянок, у тому числі з програми партії. У березні Пашинський заявив, що не ходитиме на ефіри телеканалу ZIK після участі Андрія Портнова в програмі Наталії Влащенко й поки свого слова дотримується.

Крім того, він запевнив, що фракція «Народного фронту» не вийде з коаліції. Про це наразі не йдеться.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: