Нагорода за заслуги перед Крисіним. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Коли в Одесу прибули члени тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, які займаються справою про замах на Катю Гандзюк та інших активістів, до будівлі обласної адміністрації підтягнулися ветерани – як із «Муніціпальної варти», неформальної силової структури, яка обслуговує мера Геннадія Труханова, так і інші учасники бойових дій, які працюють у місцевій комунальній сфері. Начальство вказало їм обов'язково з такої нагоди надіти військову форму та бойові нагороди. Одеса лідирує в списку міст, де напади на цивільних активістів стали буденністю, і тут же влада чудово навчилася використовувати ветеранів для захисту своїх шкурних інтересів.

Як відомо, виконавці замовлення на Катю Гандзюк – також ветерани, чиї заслуги були відзначені високими державними нагородами, а двоє, Сергій Торбін і Володимир Васянович, навіть носять звання «Народний герой України».

Орденоносцем є й Борис Тодуров – чудовий український хірург, директор Інституту серця, людина, яка врятувала тисячі життів. Це не завадило йому та його колегам сховати в дитячому відділенні свого інституту Юрія Крисіна – одного з лідерів тітушок-антимайданівців, безпосередньо причетного до вбивства журналіста В'ячеслава Веремія. Крисін через добрих знайомих домовився відлежатися на дитячому ліжечку, судячи з усього, розраховуючи зірвати важливе судове засідання. Його знайшли активісти й заподіяли добро зеленкою, після чого із серцем у громадянина стало значно краще, й він залишив медичний заклад, звільнивши місце дітям.

У Херсоні побили активіста, який допомагає в справі ГандзюкНевідомі напали на активіста в Херсоні, який співпрацює з Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради щодо вбивства Катерини Гандзюк.

На Бориса Тодурова, однак, ця історія справила настільки глибоке враження, що він не лише замовив спеціальний тренінг із навчання персоналу, як правильно поводитися з небажаними відвідувачами, а й особисто взяв у ньому активну участь. Кейс Крисіна там обговорювався детально й щохвилини, із зазначенням допущених помилок. Причому приховування вбивці до помилок не належало, а ось наступного разу провокувати активістів на агресивні дії, щоб зробити їх формально винними, або виливати їм на голову воду з відра санітарки Борис Михайлович своїм працівникам рекомендував.

Все б нічого, та тільки на такому тренінгу опинилася 16-річна дівчина активістка, яка записала ці уроки гуманізму на відео. Виявивши «шпигуна», ескулапи спробували примусити її стерти запис, у підсумку підтягнулися друзі дівчини, скандал лише швидше виплеснувся за стіни Інституту серця, а відео тренінгу з боротьби з активістами силами медичного персоналу побачили всі охочі. Тодуров у коментарях намагався розповідати, що на тренінгу не було нічого, що дискредитувало б його інститут, але тоді незрозуміло, навіщо було так напружуватися через нешкідливе відео й влаштовувати дівчині багатогодинне моральне катування. Зірка кардіохірургії поклав відповідальність за скандал на противників його переобрання директором інституту.

Нічого, проте, це переобранню не завадило, за Тодурова горою стали інші зірки в спектрі від Вадима Рабіновича до Ірини Луценко та Віталія Кличка, для яких Борис Тодуров – свій, а активісти, яких через п'ять років після Майдану бісить безкарність убивць при потуранні й відкритій допомозі «еліти», чужі. Як нескінченно чужа Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров'я, обурена метушнею навколо Крисіна в Інституті серця.

Можна бути скільки завгодно заслуженою людиною й майстром своєї справи, проливати кров свою й ворогів за Батьківщину, але кожна нова ситуація заново перевіряє твої людські та громадянські якості. Ордени сумління не замінюють.

Леонід Швець, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: