Охорона здоров'я на стику двох мафій. Про що свідчить конфлікт Супрун і Тодурова?

Читать на русском
Ольга Василевська-Смаглюкжурналіст

Кожна нова людина, тим паче іноземець, що приходить під прапором реформ, моментально стає для нас месією. Загадаймо, як новоспечений громадянин України і міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі приїхав до Києва. Він був неначе чарівник на блакитному гелікоптері. Прилетів, сів у відомстві і здавалося, ось, зараз почнеться нездоланний потік реформ. Хворі одужають, немічні встануть, мертві воскреснуть... Експат отримав безмежний кредит довіри української влади, тодішнього прем'єра Яценюка і українського суспільства. Пам'ятаю пафосні сюжети про амбітні плани Квіташвілі: страхова медицина, міжнародні закупівлі, доступність ліків і медпослуг. Але тут раптом Яценюка знімають, і разом із ним, не пропрацювавши й півтора року, йде у відставку Квіташвілі. Де ти тепер, Сандро? Кого лікуєш?

Тепер за наше з вами здоров'я взялася Уляна Супрун. Людина вже півроку працює у статусі виконувача обов'язків. Голосів за її призначення в парламенті немає. То їх і не буде, адже Верховна Рада складається з інших претендентів на посаду міністра охорони здоров'я та їхніх господарів-представників фармацевтичного бізнесу. Тут варто віддати належне Супрун: вона наступила на інтереси людей, які роками наживаються на ліках. Саме з їхньої вини пігулки в аптеках втричі дорожчі, ніж у Швейцарії. І ефективні як крейда.

Директор «Центру серця» Борис Тодуров недарма розкрив цей медичний гнійник. У цій битві за міністерський скальпель зачепили і його матеріальні інтереси. Напевно, його влаштовував стан справ, коли він міг закуповувати ліки за завищеними цінами, проводити гроші хворих через благодійний фонд і т.д. Адже коли прийшла Богатирьова, він мовчав. Коли прийшов Мусій, а на зміну йому Квіташвілі – він мовчав. Тобто, людину все влаштовувало: він або домовлявся, або терпів? А тут прийшла Супрун, і понеслася.

Основна претензія Тодурова – його не приймали в МОЗ. Зустрічі уникали, листування вели зі знущальними смайликами. Тодурова можна зрозуміти – коли в.о. міністра, звичайний хірург однієї з київських лікарень, призначений всупереч усім законам про держслужбу, грубіянить заслуженому хірургу – це прикро. Тодуров звик відчиняти будь-які двері, завдяки своєму авторитету, врятованим життям і т.д. Аж ось: тобі – зась, тобі не раді. Прикро.

Уляна Супрун довго ігнорувала конфлікт. Врешті-решт дала інтерв'ю британській ВВС. Їй справді комфортніше спілкуватися з міжнародною пресою, ніж із вітчизняною. Там, у Європі і Штатах її підтримують. Адже Уляна Супрун сама – американка, лобіює міжнародні закупівлі, зокрема через британську компанію Crown Agents. Тобто заробляти на ліках буде вже не український фармвиробник і дистриб'ютор, а міжнародний. От і все. Не буде прозорих тендерів, рівного доступу всіх виробників і т.д. Кого призначать у Британії та Штатах постачальником, той і буде закуповувати на мільярди доларів.

Команда Супрун здатна подолати корупцію в системі охорони здоров'я – ГройсманПрем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун здатна подолати корупцію в системі охорони здоров'я.

Компанія, яку лобіює Супрун – Crown Agency – фірма зі столітньою історією. У різні часи її очолювали сумнівні люди. Компанія працює у найбільш відсталих країнах земної кулі - Сомалі, Ангола, Албанія і т.д. Дорогу їй розчищає всесвітньо відома громадська організація з боротьби проти корупції Transparency International. Погодьтеся, складно безоплатно боротися з корупцією. Адже на зміну одним злочинцям завжди приходять інші. Можна очиститися тільки тоді, коли країна в собі почне боротьбу зі своїм внутрішнім корупціонером. Все інше – марна праця.

Зараз будь-кого, хто виступив проти Уляни Супрун, відразу призначають прислужником режиму Януковича, захисником Бахтєєвої, Шурми і Медведчука. Але за її призначення немає голосів у Верховній Раді. Вона не буде призначена. Хіба що голоси депутатів здобрять чимось, що шарудить. Але на кожну валізу грошей знайдеться інший чемодан грошей.

Залишається сподіватися, що Супрун в статусі в.о. не зникне з орбіти у найбільш несподіваний момент. Що вона не збере валізи і не полетить до своєї Канади, щойно дивіденди від міжнародних постачальників почнуть капати в її рюкзак. Та нехай я помилюся, і вона таки зробить з української медицини систему. Може не ідеальну, але хоча б відносно прозору.

Ольга Василевська-Смаглюк спеціально для «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: