Шоу «За склом», або Юлині проти петіних. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

У БПП образилися, що його представників не запросили на ефір на телеканалі 1+1, де в передачі «Право на владу» вчергове доводила своє право на владу Юлія Тимошенко. Голова президентської парламентської фракції Артур Герасимов навіть був готовий достроково повернутися на батьківщину з відрядження до Кореї, щоб узяти участь у дискусії, але керівництво каналу попросило Артура Володимировича не засмучувати корейських друзів. З чого в «Блоці Петра Порошенка» зробили тонкий висновок, що між власником 1+1 Ігорем Коломойським та Юлією Тимошенко існує політичний союз. Хто б міг подумати.

Для початку БПП варто було б подякувати «плюсам» за те, що вберегли Герасимова від необдуманого вчинку: його публічні якості й самі по собі вбивчі, а на тлі заслуженої артистки політичної сцени України він би взагалі виглядав жалюгідно. З людьми, здатними на високому рівні вести роботу в прямому ефірі, як і з комунікацією взагалі, в президентської команди справжня біда, навіщо ж її зайвий раз демонструвати.

У Раді не підтвердили відрядження Тимошенко під час голосування за розірвання договору про дружбу з РФЮлія Тимошенко заявила, що поїхала у відрядження до США на пленарному тижні Верховної Ради. Під час її відсутності голосували за розірвання договору про дружбу з Росією.

Головне ж полягає в тому, що будь-які спаринги між «юлиними» та «петіними», по суті, безглузді. Їхні прихильники рухаються до дня голосування немов паралельними прозорими тунелями. Політики, партійні експерти й виборці, які перебувають у них, можуть один одному корчити пики й показувати дулі, навіть намагатися кричати щось образливе через товсте скло, але перехід з одного тунелю до іншого неможливий. А іншим ані ті, ані інші не цікаві, немає жодного сенсу спостерігати за виступами представників обох таборів, всі ключові параметроутворювальні вчинки давно здійснені, нові не додають жодної якості. Ви або берете Порошенка чи Тимошенко цілком, у всій повноті їхніх барвистих біографій і давно відомих політичних союзів, так би мовити, в лусці, з нутрощами й зябрами, або відмовляєтеся купувати цей політичний товар. Почистити й нарізати найвигіднішими шматками не вийде.

Тому виступають Петро Олексійович та Юлія Володимирівна в першу, як і в будь-яку іншу чергу для своїх, що не натішаться, наскільки прекрасний їхній кумир. Навіщо псувати цю задушевну картину вигуками із зали? Хіба що з якоїсь недоброї шкідливості. Не те щоб цієї шкідливості Коломойському не вистачало, але, мабуть, вирішили, не цього разу.

Тим часом проблема «тунельного» устрою українського виборчого процесу вже відчувається лідерами: пропускна можливість цих скляних капілярів, схоже, вичерпана. Свої стають злішими й більш згуртованими, а нові не приходять. Адже це все ті ж Порошенко й Тимошенко? Ну й ось.

Кого українці бачать майбутнім президентомНайвищий рейтинг у лідерки Батьківщини Юлії Тимошенко, чинний глава держави Петро Порошенко лише на третьому місці.

Пам'ятається, під час однієї зі своїх президентських кампаній досвідчений борець за справу соціалізму й слов'янське братство Наталія Вітренко заявила, що секретні російські та українські вчені пообіцяли поділитися з нею розробкою диво енергетичної установки, яка зніме всі проблеми країни. Україна мала отримати чарівні до смішного дешеві генератори, від потужних виробничих установок до дачних пристроїв у валізці, що працюють на принципово нових фізичних принципах. Одна умова: Наталя Михайлівна має стати президентом України. Пізніше в неї запитували про долю цього чудового винаходу, чому про нього нічого не чути, на що вона резонно відповідала, знизуючи плечима: «Але ж я не стала президентом».

Кандидати мріють про якусь таку магічну обіцянку, яку враз виведе в статус народного улюбленця з ексклюзивними правами й можливостями та криками «ура!». Тільки щоб їм повірити, потрібно забути все, що ми про них знаємо, а знаємо ми про них стільки, що й самі часом раді були б забути. Непросто потрапити в передачу «Право на владу», потрапити до влади й у ній триматися складніше в тисячу разів. А віднедавна й загрожує неприємностями.

Леонід Швець, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: