Епіфаній розповів подробиці обрання предстоятеля православної церкви України

Читать на русском
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів, як відбувалося обрання предстоятеля православної церкви України на Об’єднавчому соборі 15 грудня.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів, як відбувалося обрання предстоятеля православної церкви України на Об’єднавчому соборі 15 грудня.

Як передає «Слово і Діло», в інтерв’ю «Радіо Свобода» він сказав, що обрання відбувалося за демократичною процедурою. Спочатку кожен архієрей, який брав участь у Соборі, міг стати кандидатом на посаду предстоятеля.

Вселенський патріарх підтвердив дату вручення томосу – ПорошенкоВселенський патріарх Варфоломій підтвердив, що Томос про автокефалію новоствореній Українській православній церкві буде урочисто вручено на Святвечір 6 січня.

«Було рейтингове голосування. Учасникам Собору були роздані бюлетені. Відповідно, з цього рейтингу голосування я набрав найбільшу кількість голосів», – зазначив Епіфаній.

Він також додав, що було 200 делегатів Собору. У першому турі обрали трьох кандидатів, потім був другий тур. Із цих трьох кандидатів обрали одного.

15 грудня в Софії Київській відбувся Об'єднавчий собор, на якому таємним голосуванням обрали предстоятеля єдиної Української православної церкви. Ним став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Думенко). На Об'єднавчому соборі також затвердили статут церкви.

На Собор запросили ієрархів УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і УПЦ Московського патріархату.

Томос про автокефалію обраному предстоятелю вручить Вселенський патріарх у Константинополі 6 січня 2019 року.

В Об'єднавчому соборі зі створення помісної церкви брали участь два представники УПЦ Московського патріархату – митрополит Вінницький і Барський Симеон і митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко).

Коментуючи участь своїх ієрархів у Соборі, Московський патріархат в Україні заявив, що обидва митрополити перейшли в розкол і в диптиху канонічних єпископів України вони більше не значаться.

У РПЦ заявили, що учасники Об'єднавчого собору в Києві будуть стерті з історичної пам'яті церкви.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: