Як виконують обіцянки депутати-мажоритарники Київської області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати. Наші аналітики склали рейтинг відповідальності депутатів-мажоритарників Київської області під час їх перебування в складі Верховної Ради VIII скликання.

В області 9 народних депутатів-мажоритарників і жоден з них не впорався навіть з половиною обіцянок. Очолює рейтинг відповідальності Михайло Гаврилюк, який представляє у Верховній Раді Ірпінь (ОВО №95). Представник «Народного фронту», відомий, як козак Гаврилюк, загалом дав 16 обіцянок, з яких 7 виконав (44%), 4 – провалив (25%) і ще 5 запевнень має виконати до кінця каденції (31%).

Влітку 2016 року Гаврилюк пообіцяв притягнути до відповідальності осіб, причетних до діяльності Крюківщинського сміттєзвалища. Додамо, що за сприяння депутата незаконне сміттєзвалище, що становило екологічну загрозу для населення, було закрито.

«Під тиском активістів, які отримали мою підтримку, сміттєзвалище таки закрили. Однак закрити справу не покаравши винних я не дозволю. Зараз працюю над тим, щоб всі ті, хто створив загрозу екологічної катастрофи понесли відповідальність, згідно чинного законодавства», – написав він у Facebook.

В інтерв'ю «Слову і Ділу» Гаврилюк повідомив, що завертався із заявою про притягнення до відповідальності осіб, причетних до діяльності Крюківщинського сміттєзвалища,до Боярського відділення поліції, де йому було відмовлено внести вказану заяву до Єдиного реєстру досудових судових розслідувань.

Нардеп двічі звертався до голови Національної поліції Хатії Деканоїдзе із запитом про надання роз'яснень діям поліцейських. Також він направляв звернення прем'єр-міністру Володимиру Гройсману та генеральному прокурору Юрію Луценку. В результаті доопрацювати питання доручили Мінприроди спільно з Мінрегіоном, Держекоінспекції, Держгеокадастру та Київській облдержадміністрації.

Пізніше стало відомо, що полігон побутових відходів між селами Тарасівка та Крюківщина Києво-Святошинського району згорів. За словами екс-глави Києво-Святошинської районної ради Олександра Тігового, підпал могло організувати керівництво райради, щоб приховати махінації з майном полігону.

Коли справа дійшла до суду, влітку 2018 року стало відомо, що місцева влада всіляко відтягує і зриває судові засідання під різними приводами. Полігон продовжує негативно впливати на навколишнє середовище, туди намагаються нишком завозити сміття.

Другим за рівнем виконання обіцянок в області наразі є Віталій Гудзенко від Узина (ОВО №92). Він – член фракції БПП, за час каденції дав 12 обіцянок, з яких 5 виконав (42%), 2 – провалив і ще 5 має реалізувати до наступних парламентських виборів.

Минулого року він обіцяв, що якщо його звернення щодо екологічної ситуації в місті Узині не допоможе, то він збере і очолить акцію протесту. Нагадаємо, місцеві жителі вже багато років скаржаться на поганий стан здоров'я через викиди узинського цукрового комбінату. Численні звернення до обласної влади не увінчалися успіхом, навпаки, департамент екології КОДА видав заводу дозвіл на викид забруднюючих речовин в Узині на найближчі 10 років.

Руслан Сольвар від БПП представляє в парламенті смт Макарів (ОВО №91) посідає третє місце за рівнем виконання обіцянок. За ним зафіксовано 33 обіцянки, з яких він виконав 13(39%), провалив 18(55%) і ще 2(6%) має реалізувати.

У своїй передвиборній програмі Сольвар обіцяв домагатись спрощення системи оподаткування та дозвільних процедур для молоді, яка бажає розпочати власну справу. Три роки тому він був відсутній під час голосування змін до Податкового кодексу в частині податкової реформи. Законопроект мав скоротити кількості податків та зборів з 22 до 9. Не підтримав нардеп і проект закону щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні.

У жовтні 2018 року депутат виступив одним з ініціаторів ряду проектів законів щодо внесення змін до податкового законодавства щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки; щодо оподаткування операцій з облігаціями, забезпеченими відокремленими активами; щодо звільнення учасників АТО від сплати податку на доходи фізичних осіб та ще ряд ініціатив.

Зазначимо, інші ініційовані нардепом законопроекти щодо змін до податкового законодавства було знято з розгляду парламентом.

Ярослав Москаленко від Вишгороду (ОВО №96) очолює депутатську групу «Воля народу». Він дав 19 обіцянок, з яких виконав 6(32%), провалив 5(26%) і 8 (42%) запевнень знаходяться в процесі виконання. Він планує залучити 25 мільйонів гривень на матеріально-технічну базу Немішаївського агроколеджу.

Решта мажоритарників не виконали навіть 30% обіцянок. А Сергій Міщенко від Яготина (ОВО №98) та Павло Різаненко від Броварів (ОВО №97) дали замалу кількість обіцянок, тому не увійшли до рейтингу відповідальності.

Детальніше – на інфографіці

Раніше ми писали, як виконують обіцянки мажоритарники Полтавської області.

Також ми повідомляли, що обіцяли воїнам АТО депутати-мажоритарники Вінницької області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: