Що мажоритарники Запорізької області обіцяли промисловцям

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати. Сьогодні ми розбиралися, що депутати-мажоритарники Запорізької області обіцяли промисловцям.

В області 9 депутатів, обраних за одномандатним виборчим округом, з яких 6 давали обіцянки промисловцям. Найбільше наобіцяв Вячеслав Богуслаєв, який представляє в Верховній Раді Запоріжжя (Шевченківський р-н, ОВО №77). З 5 обіцянок по темі він спромігся виконати тільки одну, три провалив і ще одна досі не реалізована.

Чотири роки тому у своїй передвиборній програмі Богуслаєв пообіцяв сприяти створенню державних програм по формуванню й розвитку внутрішнього ринку продукції вітчизняного виробництва.

У серпні 2016 року Рада ухвалила пакет проектів законів: щодо підготовлення, виготовлення, розповсюдження книжок та періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва; щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді; щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств; щодо потужностей тваринницьких ферм та комплексів; щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою. Нардеп не підтримав жодного законопроекту.

Мажоритарник від Мелітополю (ОВО №80) Євген Балицький дав дві обіцянки, які досі перебувають у процесі реалізації. У своїй передвиборчій програмі він пообіцяв забезпечувати надання державної підтримки для розвитку машинобудування у Мелітополі. Але поки що явних результатів зусиль нардепа неспостерігається.

Сергій Валентиров від Токмака (ОВО №81) дав програмну обіцянку – відродити зруйновані місцеві підприємства і передати їх у комунальну власність територіальним громадам задля створення нових робочих місць. В липні 2016 року він ініціював нараду щодо відродження хлібної бази №74, колишнього Молочанського елеватора. Але, через відставку міністра економічного розвитку та торгівлі справа дещо затормошилася.

У вересні спільними зусиллями облдержадміністрації, Сергія Валентирова та компанії «Нібулон» було підготовлено звернення до КМУ та проект, який передбачає надання інвесторові у позичку потужності хлібної бази № 74 строком на 25 років.

У жовтні за участю нардепа на території хлібної бази відбулася розширена нарада. Генеральний директор ТОВ «Нібулон» Олексій Вадатурський заявив, що готовий інвестувати в розвиток виробничих потужностей 200 млн грн, що дозволить створити близько 300 нових робочих місць.

У відповідь на наш запит депутат повідомив, що продовжує роботу з відновлення діяльності хлібної бази. Зокрема, у листопаді було направлено відповідне звернення прем'єр-міністру Володимиру Гройсману щодо надання допомоги у вирішенні питання погашення заборгованості із заробітної плати працівникам. Це необхідно для подальшої роботи по виведенню підприємства зі списку Держрезерву та найскорішого відновлення його діяльності.

Наприкінці вересня стало відомо, що за допомоги народного депутата призупинено знищення хлібної бази.

Вадим Кривохатько від Пологів (ОВО №82) на виборах обіцяв домогтись встановлення нульової ставки податку на прибуток для новостворених підприємств на 3 роки, для створених на депресивних територіях – на 5 років. Сам нардеп поки що не ініціював подібної законодавчої ініціативи. А в ухвалених Верховною Радою три роки тому змінах до Податкового кодексу України не передбачено встановлення нульової ставки податку на прибуток для новостворених підприємств.

Представник Бердянська у парламенті Олександр Пономарьов (ОВО №78) у своїй програмі обіцяв сприяти розвитку промисловості, що дозволить створити нові робочі місця та забезпечити споживачам якісний товар за доступними цінами.

Нардеп підтримав два законопроекти з пакету ініціатив, що були ухвалені в серпні 2016 року. Пономарьов голосував за проект закону щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств та документ щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою.

Петро Сабашук від Запоріжжя (Комунарський р-н, ОВО №74) на виборах пообіцяв вдосконалити законодавчу базу для максимального спрощення ведення виробничої і підприємницької діяльності.

Три роки тому Рада ухвалила проект закону щодо податкової реформи, який Сабашук підтримав. Законом скорочено кількість податків та зборів з 22 до 9; зменшено витрати підприємств на визначення податкових зобов'язань і складання податкової звітності та держави – на адміністрування податків; усунуто недоліки діючого законодавства, які дозволяють великим платникам отримувати податкові вигоди; зменшено податкове навантаження на малий бізнес.

Підтримав нардеп й проект закону щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція), який скорочував функції адміністративного регулювання господарської діяльності.

Також він підтримав два роки тому зміни до Податкового кодексу щодо покращення інвестиційного клімату в Україні. Законопроектом передбачено спрощення податкової системи, підвищення прозорості та якості адміністрування податків, ліквідація поширених схем ухилення від оподаткування.

Депутат був відсутній під час голосування за внесення змін до Митного кодексу України (щодо збереження та розвитку вітчизняної суднобудівної промисловості). У липні 2018-го Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств. Депутат був відсутній під час голосування з невідомих причин.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, що мажоритарники Харківської області обіцяли учасникам АТО.

Також ми повідомляли, як мажоритарники Полтавської області виконують обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: