Із твердою вірою в міцність ніг. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

День 11 грудня увійде в історію нинішніх президентських виборів як важлива точка. У найближчий місяць достукатися до громадян, захоплених різдвяно-новорічним гармидером за календарями обох стилів, буде надзвичайно важко. І хоча 31 грудня розпочнеться офіційна реєстрація кандидатів, народ вирине до повсякденної рутини в середині січня під трохи потьмянілим враженням середини останнього місяця 2018 року. А тут – дуплет по кволому авторитету влади від Романа Насірова та Сергія Семочка, які й без того стали легендарними символами глибокого державного неблагополуччя.

Але не потрібно наївно думати, що головна неприємність для Банкової 11 грудня надходила від контррозвідки СБУ, яка «раптом» слідом за журналістами виявила російський паспорт у дружини високопосадовця-розвідника, або від Окружного адміністративного суду Києва, який поновив на посаді «неналежно звільненого» голову Державної фінансової служби. Дійсно вбивчим виявився інший дуплет: оприлюднення цього дня даних опитувань, проведених двома дослідницькими центрами – КМІС і Соціологічною групою «Рейтинг».

Поновлення Насірова на посаді не має нічого спільного з не менш гучною справою БочковськогоНасірова звільнили з посади через британський паспорт, а не звинувачення в корупції. Щоправда, невідомо, чи надали суду належні докази подвійного громадянства.

КМІС заміряв президентські рейтинги станом громадської думки на кінець листопада-початок грудня. У Петра Порошенка підтримка застрягла намертво на 6,5% серед усіх опитаних, але ані праведена праця зі здобування автокефалії, ані брудні військові приготування не змогли розвернути черстві душі нових виборців до головнокомандувача. Соціологічна група «Рейтинг» спеціально розпитала громадян про їхнє ставлення до запровадження воєнного стану, й вийшло для гаранта та Верховної Ради, що виступила на його боці, не дуже добре: 58% не підтримали це рішення (39% – категорично, ще 19% – «радше ні»). Лише 33% поставилися до воєнного стану позитивно (21% підтримав повністю, 12% – частково). А якби тривалість особливих заходів розтягнулася на 60 днів, і вони охопили всю територію країни, як спочатку просив президент, кількість незадоволених зросла б до 76%.

Виходить, образ правителя-воїна й захисника віри свій ресурс вичерпав, втім, як і «Новий курс» Юлії Тимошенко ніяк не допоміг їй злетіти в народних симпатіях. Просто того, що в неї є (11,9% від усіх), достатньо, щоб у другому турі не залишити Порошенку шансів: 23,4% проти 11,8%. Цікаво, що навіть Святослав Вакарчук, інтерес до якого практично згас (його рейтинг зараз 3,8%), у теоретичному другому турі легко переграє чинного президента: 24,2% проти 11,1%. Те ж саме з легкістю зробив би Зеленський (8,2%), що йде другим слідом за Юлією Володимирівною: 27,8% проти 12,2%, і навіть Юрій Бойко (6,25%): 19% проти 15,3% у головкома.

Як воєнний стан вплине на рейтинги влади?Україна оголосила про запровадження воєнного стану в 10 областях на 30 днів. Президент запевнив, що продовжувати ВС ніхто не буде, а вибори відбудуться за планом – 31 березня.

З інших результатів цікаво відзначити відкат у третій ешелон Анатолія Гриценка з позиції міцного претендента на вихід до фіналу: зараз його рейтинг лише 4,6%, і формально лідера «Громадянської позиції» обійшов навіть Олег Ляшко (4,9%), хоча з поправкою на похибку їхні показники не відрізняються.

І через свята приблизно таким розклад і залишиться до середини січня, від якого до дня голосування – жалюгідних два з половиною місяці. Чи можна за цей термін не просто наростити підтримку, яка вперто не хотіла зростати попередні півроку, а докорінно переламати вкрай негативне, до ворожого, ставлення до чинної влади? Так, із 82% українців, які негативно оцінюють соціально-економічну ситуацію в країні, 78,6% вважають винними в цьому «некомпетентних та/або корумпованих державних діячів, які перебувають при владі».

Ця репутація зароблялася роками, підтверджувалася й продовжує підтверджуватися наочними прикладами за цілковитої відсутності зворотніх прикладів – показового та справедливого покарання. У лютому не з'явиться чарівна паличка, помах якої поверне довіру, якої, поклавши руку на серце, ніколи по-справжньому й не було.

Уся президентська кампанія, її офіційна частина, ще попереду, і як тут пояснити, що для декого вона вже, насправді, закінчилася. Нерідко ноги вражаюче продовжують нести півня, в той час як голова вже відпочиває біля колоди.

Леонід Швець, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: