Як воєнний стан вплине на рейтинги влади?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Поки воєнний стан лише запровадили, складно сказати, як він змінить рейтинги Порошенко, Тимошенко чи інших. Важливо, наскільки влада зможе втримати ситуацію під контролем.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Віталій Кулик, оцінюючи запровадження воєнного стану.

«Важливо, чи втримає влада ситуацію під контролем, чи не буде якихось ексцесів. Крім того, важливо, наскільки вона покаже доцільність запровадження ВС громадянам України. Адже, з одного боку, населення боїться обмежень прав і свобод, а з іншого – хоче, образно кажучи, побачити сильну руку та принаймні ознаки ВС на вулицях, а не в гаманці», – зазначив Кулик.

Була певна істерія в суспільстві, але зараз уже відбувається зниження курсу, долар уже повернувся до 28 гривень і може опуститися до кінця року навіть до 27, додав він.

На його думку, ситуацію вдалося стабілізувати.

«Уже немає таких черг у супермаркетах, люди не роблять масових закупівель, як це було в перший день. Тут вдалось впоратися, але подивимося, чи вдасться це втримати надалі», – підкреслив експерт.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

Важливою є заява президента про те, що він не створюватиме військових адміністрацій, які мали б право за законом розподіляти фінансові потоки та ухвалювати бюджет, уточнив він.

За його словами, тут є можливості для президента.

«Він справді має інструментарій, щоб мобілізувати електорат, показати сильну руку, показати на вулицях ознаки ВС, те, що йому вдалося відновити коло друзів на міжнародній арені, зміну акцентів у ставленні ЄС, США, НАТО до українського питання. Внутрішньополітично Порошенку, можливо, вдасться консолідувати патріотичні сили, які оберуть його як найменше зло», – пояснив політолог.

Крім того, ВС допомагає мобілізувати місцеві еліти, які вже починають нерівно дихати до опонентів Порошенка, й забезпечити основу для голосування в проблемних для Порошенка регіонах, наголосив він.

«Для Порошенка це вікно можливостей. Скористається він цим чи ні, буде зрозуміло з часом. У кожному разі, законодавство не дозоляє президенту самостійно продовжувати ВС. Це симулякр, поширений опозицією. Тому Порошенку доведеться говорити з ВР», – резюмував Віталій Кулик.

Нагадаємо, Україна оголосила про запровадження воєнного стану в 10 областях на 30 днів.

Детальніше про голосування за запровадження ВС – на інфографіці.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: