Наймасштабніші теракти 2018 року: захоплення готелю в Кабулі, розстріл учнів коледжу в Керчі

Читать на русском

Трагедія в Страсбурзі, де через стрілянину загинули люди на різдвяному ярмарку, показала, наскільки неспокійним видався 2018 рік для світу. Кількість насильства й терактів збільшилася порівняно з 2017 роком, до того ж вони відбувалися щомісяця в усіх куточках планети. Найбільше насильницьких атак сталося в січні, в одній із них загинули дев'ять українців. Ми вирішили пригадати найбільші теракти року.

Найперший теракт стався в перший же день року – 1 січня в Турині (Італія), коли на околиці міста вибухнула саморобна бомба. Поранення отримали чотири особи – 17-річний марокканець, 45-річна марокканка та двоє італійців віком 61 рік і 83 роки.

На місці теракту поліція виявила ще 12 саморобних вибухових пристроїв. Судячи з усього, терористи накопичували бомби для здійснення великої атаки в майбутньому, але сталася випадкова детонація.

Українці стали жертвами масштабного теракту в Кабулі (Афганістан), який влаштували бойовики Талібану наприкінці січня. Вони 18 годин утримували постояльців готелю Intercontinental. Жертвами бойовиків стали 95 людей, серед яких 9 громадян України, що працювали в місцевій авіакомпанії. Ще 163 особи отримали поранення. В атаці брали участь п'ятеро терористів. Усі вони були ліквідовані афганською поліцією.

У яких терактах за останні три роки постраждали українціУ результаті теракту в Кабулі загинули 7 українців. Слово і Діло згадує, під час яких іще атак постраждали або загинули наші співвітчизники.

Відзначимо, в Афганістані за рік відбулося найбільше терактів – 6, а наймасштабнішими за кількістю жертв стали липневі вибухи в Сирії, проведені ІДІЛ, в результаті чого загинули 255 людей і понад 200 були поранені. Більшість терактів влаштовують саме бойовики ІДІЛ.

Доводиться констатувати той факт, що теракти дедалі частіше відбуваються в мирних країнах, особливо європейських. У Франції за рік сталося вже три акції масових вбивств мирних громадян. У березні в місті Треб у результаті стрілянини терористів ІДІЛ і захоплення заручників 5 людей загинули й 15 отримали поранення.

Шокував українців теракт в анексованному Криму в жовтні, коли в політехнічному коледжі Керчі хлопець влаштував вибух і розстріляв 21 людину й понад 50 поранив.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, що українців немає серед постраждалих у результаті стрілянини в Страсбурзі.

Також ми повідомляли, яке місце посідає Україна в глобальному рейтингу тероризму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: