У яких терактах за останні три роки постраждали українці

Читать на русском

Кажуть, що тероризм не має кордонів і національності. Це правда, і вже, напевно, не залишилося країни, де можна почуватися в цілковитій безпеці. Кількість релігійних радикалів в світі стрімко зростає й, на жаль, будь-яка людина може стати безневинною жертвою чиїхось переконань. Буквально три дні тому в Кабулі бойовики «Талібану» напали на готель Intercontinental. Озброєні люди захопили заручників, стріляли в персонал готелю й гостей, а також використовували гранати. Після декількох годин штурму готель вдалося звільнити, жертвами теракту стали 18 людей (майже всі іноземці), серед них – 7 українців. За останні три роки це найбільша кількість громадян України, які загинули в результаті теракту за кордоном. «Слово і Діло» згадує інші схожі інциденти.

Схожа трагедія сталася 16 січня 2016 року в столиці Буркіна-Фасо. Терористи «Аль-Каїди» напали на готель і ресторан, відкривши там стрілянину. В результаті атаки загинули 28 людей, серед них була родина українців, власників ресторану. Ще кілька десятків людей отримали поранення.

Теракт у Кабулі: з готелю в Кабулі рятувалися на простирадлах – відеоВидання The Telegraph опублікувало відео, на якому люди рятуються з готелю у Кабулі під час терористичної атаки, використовуючи протирадла для спусків з балконів номерів.

13 березня того ж року бойовики «Аль-Каїди» напали на відпочивальників на пляжі в курортному місті Ґран-Басам. У результаті стрілянини були поранені 23 людини, включаючи українського миротворця, 18 людей були вбиті.

Схожий теракт стався в 2015 році в туніському місті Сус. Озброєний терорист висадився на пляж і розстріляв гостей двох готелів. Загинули 40 відпочивальників, більшість були британцями. Серед 40 людей, які постраждали, був громадянин України.

У 2016 році «Ісламська держава» (ІДІЛ) вчинила серії терактів відразу в декількох країнах світу: Туреччини, Бельгії, Франції, Німеччини. На жаль, у результаті атак постраждали й наші співвітчизники. У Стамбулі наприкінці червня терористи-смертники влаштували стрілянину й підірвалися в будівлі аеропорту. Жертвами стали 43 людини, серед них один українець, ще троє громадян України отримали поранення.

Масштабний теракт стався 14 липня у французькій Ніцці. Виходець із Тунісу, який присягнув на вірність ІДІЛ, на вантажівці врізався в натовп людей, що спостерігали за салютом. Від теракту постраждали громадяни близько 30 країн світу, включно з Україною (один загинув, двоє були поранені). Аналогічний теракт стався 19 грудня в Берліні, де злочинець на вантажівці заїхав на територію різдвяного ярмарку й на смерть збив 11 людей (включаючи одного українця).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, під час терористичної атаки на готель Intercontinental у Кабулі вдалося врятувати 19 українців, які перебували в будівлі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: