Чим закінчаться ракетні перегони США з РФ та чи будуть наслідки для України?

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

США за 60 днів припинять дотримуватися умов договору про ліквідацію ракет середньої й меншої дальності, якщо Росія порушуватиме угоду. Це призведе до чергового політичного загострення.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог-міжнародник Антон Кучухідзе, передає «Слово і Діло».

Експерт зазначив, що за останній час США вдалося заручитися підтримкою європейських партнерів НАТО. Кілька місяців тому Трамп тиснув на цю тематику, тоді в Європі закликали до стриманості. Зараз заява дійсно від Альянсу.

Політичне загострення набирає більших обертів і до нього на декларативному рівні долучаються європейські партнери, додав він.

«По-перше, зараз чекатимуть дій від РФ. По-друге, ми не знаємо всіх нюансів. Сторони заявляють технічні претензії й обговорюють деталі в закритому форматі, все-таки йдеться про зброю. Але ми все одно почуємо, що Росія не виконала своїх зобов’язань і, можливо, це стане предметом для наступної хвилі санкцій», – уточнив політолог.

Головний висновок – те, що європейські партнери в унісон зі США говорять на цю тему й змінили свою позицію, акцентував він.

Трамп хоче розірвати ракетний договір з РФ. Якими будуть наслідки?Президент США Дональд Трамп хоче розірвати ракетний договір з РФ. Москва тим часом погрожує Вашингтону через такі дії. Про новий етап холодної війни говорили з експертами.

За його словами, для України прямих наслідків не буде. Однак що більше протиріччя між США та РФ, то більше загострення на пострадянському просторі.

«Росія завжди відповідає асиметрично. У Грузії відповіла на односторонні дії Заходу, зараз це Донбас і Крим. Що вище загострення, то меншим буде просування щодо Мінських домовленостей. Імовірно, щодо миротворчої місії також нічого не буде, як і щодо переговорів Суркова та Волкера», – пояснив експерт.

Він нагадав, що в своєму останньому інтерв’ю Волкер зазначив, що через ситуацію з українськими моряками була скасована зустріч із Сурковим. Що більше протиріч, то менше співпраці у вирішенні реальних – як тактичних, так і стратегічних – питань щодо України.

«У кожному разі, накопичення таких протиріч працює не на користь України. Єдине, що на користь, це санкції проти РФ. Захід має чітку позицію, що ці санкції потрібно підтримувати», – резюмував Антон Кучухідзе.

Як відомо, США показали союзникам із НАТО відеозапис із супутників, на якому були зафіксовані випробування російської крилатої ракети 9M729.

НАТО закликає Росію до «прозорого й такого, що піддається контролю» дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої й меншої дальності (РСМД).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: