У НБУ розповіли, коли надійде кредит від МВФ

Читать на русском
Новий транш макрофінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду (МВФ) надійде в Україну протягом 10 днів до католицького Різдва, тобто до 15 грудня.

Новий транш макрофінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду (МВФ) надійде в Україну протягом 10 днів до католицького Різдва, тобто до 15 грудня.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив голова НБУ Яків Смолій інтерв'ю агентству Reuters.

При цьому, він не уточнив розмір траншу, але зазначив, що він дозволить НБУ збільшити валютні резерви з $17,8 млрд до $19,2 млрд, тобто на $1,4 млрд.

Нагадаємо, що 19 жовтня Україна та МВФ досягли робочої домовленості про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA) на $3,9 млрд, яка замінить програму програму розширеного фінансування (EFF). Програма міжнародної допомоги stand-by дається тим країнам, які вийшли з переддефолтного стану.

Зараз Україна співпрацює з МВФ за програмою EFF, яка була затверджена в березні 2015 року й закінчується в березні 2019 року. Програмою було передбачене отримання Україною близько $17 млрд із першим траншем в $5 млрд. Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичним кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну в квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте Фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий – 3 квітня 2017 року. Загалом за програмою EFF Україна отримала $7,7 млрд.

Раніше в Раді директорів МВФ заявляли, що готові затвердити нову програму підтримки економічної політики України лише після остаточного перегляду тарифів на опалення відповідно до підвищення ціни на газ.

Вчора, 5 грудня, Кабмін схвалив проекти листа про наміри уряду та Нацбанку до Міжнародного валютного фонду, а також меморандуму про економічну та фінансову політику.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: