Голосування за бюджет-2019 і транш МВФ: коли чекати рішень

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Щодо Держбюджету буде три читання. На сьогодні дуже багато питань залишаються неврегульованими.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, оцінюючи інформацію про те, що держбюджет внесений із поправками до Ради на друге читання, яке має відбутися 22 листопада.

«Багато питань досі не врегульовані. Звісно, це призводитиме до того, що навіть найбільш принципові питання вноситимуться за два тижні. Чи ухвалять бюджет остаточно цього тижня? Ні, в це не віриться. Дуже багато протиріч. Дуже багато побажань і зауважень не враховані», – зазначив Дорошенко.

З огляду на це очікувати, що бюджет зможуть так швидко ухвалити, не варто. Багато речей будуть відтягнуті на більш пізній період, додав він.

«Багато питань відтягнуть у часі. Ймовірно, десь за два тижні може бути якесь рішення. Ось приблизно тоді ми й побачимо бюджет на наступний рік», – уточнив експерт.

«Імовірність отримання траншу й раніше була досить абстрактною, а так – тим більше. Прив'язувати зараз голосування до отримання траншу МВФ – це все одно, що, образно кажучи, підганяти вирішення завдання під конкретний результат. Коли ти знаєш, що відповідь 4, й при цьому вигадуєш дії, за якими рахуєш», – констатував Олексій Дорошенко.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

Своєю чергою кандидат економічних наук Євген Невмержицький зазначив, що цього року, скорішза все, бюджет ухвалять вчасно, оскільки ніхто не хоче зайвих складнощів.

«Складно назвати ситуацію в економіці збалансованою, але поки не видно, що в нас є рак, лебідь і щука, образно кажучи, які мають намір тягнути в різні боки. Нікому не вигідно затягувати ухвалення бюджету. Цього разу ухвалять усе вчасно», – підкреслив він.

Нагадаємо, 18 жовтня парламент ухвалив за основу та в цілому проект постанови №9000-П про висновки та пропозиції до проекту держбюджету на 2019 рік. У Кабміні наполягають, що кошторис потрібно ухвалити до грудня.

Раніше «Слово і Діло» аналізувало, як проект бюджету-2019 відрізняється від проекту на цей рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: