Чому МВФ, незважаючи на воєнний стан, вирішив надати транш?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Сума, яка виділяється, не є настільки значною, що може якось кардинально змінити ситуацію в економіці країни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи готовність МВФ надати Україні транш, розмір якого становитиме близько 2 мільярдів доларів.

«Сума, яку готові надати, – це менш ніж 1% ВВП. Ми маємо віддати в кілька разів більше за зобов'язаннями наступного року. Ці кошти, що будуть надані, ймовірно, підуть на виплати за нашими міжнародними зобов'язаннями», – зазначив Невмержицький.

При цьому, за його словами, зменшення корупційних напрямків дало б Україні можливість значно збільшити ВВП.

«Найголовніша наша проблема – корупційна модель держави та платежі, які йдуть до кишень, наприклад, енергетичних монополістів у вигляді субсидій. Якщо спрямувати ці кошти на розвиток економіки, наприклад, на держзакупівлі сільськогосподарської продукції домогосподарств, то це значно збільшило б купівельну спроможність», – пояснив він.

Цей транш кардинально не впливає на економіку, набагато більше економічний успіх залежить від внутрішньої політики країни. При цьому те, що МВФ готовий надати кредит, незважаючи на запровадження воєнного стану, цілком зрозуміло, уточнив економіст.

Співпраця з МВФ: скільки коштів Україна отримала за час незалежностіУкраїна почала співпрацювати з МВФ у 1994 році. Найбільше коштів було отримано в 2008-2013 роках.

«У нас воєнний стан оголошений ніби номінально. Банки, як і раніше, працюють, бізнес – також. Але ВС не може не позначитися на й без того слабкій економіці. Бажання зовнішніх інвесторів і так було слабким, а зараз воно, звісно, погіршиться. Однак у ситуації з МВФ зараз у кредиторів не було жодних підстав не надавати транш. Є програма з чіткими умовами, й вони виконуються», – підкреслив він.

При цьому всі визнали, що факт агресії РФ є, тому в ключі міжнародної підтримки це рішення виправдане. Немає підстав для МВФ не виділяти транш лише тому, що Україна запровадила воєнний стан. По-перше, Україна обґрунтувала це рішення, а по-друге, всі наші зобов'язання перед МВФ виконуються, додав експерт.

За його словами, цей транш є показником міжнародної підтримки.

«Припинення кредитування протягом останнього року було викликане не агресією РФ, війною, а нашою внутрішньою політикою й корупцією. Так само й рішення про надання траншу залежить не від запровадження ВС, а від змін у країні», – акцентував фахівець.

Було б навіть дивно з боку МВФ припинити підтримку в той час, коли світ розуміє, що Україна відчуває зовнішню агресію з боку РФ, наголосив він.

«Імовірно, міжнародна підтримка України була б навіть набагато більшою, якби була політична консолідація й наші держінститути захищали національні інтереси», – резюмував Євген Невмержицький.

Як відомо, Україна оголосила запровадження воєнного стану в 10 областях на 30 днів.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

«Слово і Діло» раніше розповідало про історію співпраці МВФ та України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: