Транш МВФ: чи допоможуть кредитори та що робитиме Мінфін

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Уряд має плани виконати вимогу бюджетного кодексу й ухвалити кошторис до 1 грудня. Це робиться з метою пришвидшення отримання фінансування.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Адрій Блінов, оцінюючи отримання фінансової допомоги від МВФ та кредиторів.

«Після ухвалення бюджету, якщо це буде своєчасно, то майже автоматично буде отриманий транш. Цікаво, яким буде обсяг. Звичайно, не половина, це може бути третина всієї суми. Зараз буде спроба переконати, що щойно ухвалюється бюджет із макроекономічними показниками, які влаштовують МВФ, для кредиторів це буде зеленим світлом», – зазначив Блінов.

Щодо нових запозичень, то річ не лише у виборах, а в загальній ситуації. Наприклад Туреччина розміщувалася більше ніж під 7%, додав він.

Експерт пояснив, що наразі процентні ставки зростають через зростання базових ставок, кризу, певну напруженість у світі. Відповідно, певний поспіх потрібен.

Співпраця з МВФ: скільки коштів Україна отримала за час незалежностіУкраїна почала співпрацювати з МВФ у 1994 році. Найбільше коштів було отримано в 2008-2013 роках.

«Тому не виключено, що якимось чином українські відомства, Мінфін намагатимуться вже на за лінією комерційних запозичень отримати кошти від інших міжнародних партнерів – Світового банку, ЄБРР, ЄС, з якими вже є програми та меморандуми про певні кредитні кошти, але вони не обрані. Ці кошти дійсно дешеві. Мінфін намагатиметься тримати певний запас валюти. Зрозуміло, що ключові дати – березень», – підкреслив він.

Мінфін, скоріш за все, працюватиме в цьому напрямку, уточнив економіст.

Щодо отримання коштів МВФ, то потрібно розуміти, що достеменно ніхто не може, сказати чи вдасться в потрібні терміни ухвалити бюджет, наголосив він.

«Якщо задовго до католицького Різдва ухвалять, то транш дуже ймовірний. Якщо перенесуть на глибокий грудень, то до цієї історії ми повернемося в другій декаді 2019 року», – резюмував Андрій Блінов.

Додамо, президент України Петро Порошенко прогнозує надання Україні макрофінансової допомоги від Євросоюзу протягом найближчих тижнів.

Детальніше про співпрацю України та МВФ – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: