Нацбанк очікує траншу МВФ уже цього року

Читать на русском
НБУ очікує на отримання Україною першого траншу в межах нової програми співпраці з МВФ до кінця поточного року.

НБУ очікує на отримання Україною першого траншу в межах нової програми співпраці з МВФ до кінця поточного року.

Як передає «Слово і Діло», про це повідомив голова регулятора Яків Смолій, пише «Інтерфакс-Україна».

У МВФ розповіли про нове підвищення ціни газуЧерез МВФ ціна на газ для населення може зрости ще на 40 відсотків. І якщо уряду потрібні нові транші, відмовитися від підвищення цін Кабмін не зможе.

«Поки ми не можемо говорити про чіткі терміни, оскільки рішення ухвалюватиметься Радою директорів МВФ. Ми очікуємо, що це станеться в грудні, й ми можемо очікувати на транш ще цього року», – повідомив Смолій.

Зазначимо, що напередодні стало відомо, що однією з умов продовження Міжнародним валютним фондом співпраці з Україною є підвищення тарифів на опалення для населення до рівня, який би відображав підвищення цін на газ.

Ще однією вимогою для відновлення співпраці з Україною є ухвалення парламентом закону про державний бюджет. Зокрема, в уряді очікують, що це станеться до 1 грудня 2018 року.

19 жовтня у МВФ повідомили, що попередньо погодили нову кредитну програму для України.

Рішення МВФ про продовження співпраці оголосили після ухвалення урядом постанови про підвищення цін на газ для населення на 23% з 1 листопада 2019 року.

Водночас, прем’єр-міністр України заявив, що протягом поточного опалювального сезону ще одного підвищення цін на газ для населення не відбудеться.

Підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня є ключовою вимогою Міжнародного валютного фонду для продовження співпраці з Україною.

Нагадаємо, що черговий транш МВФ необхідний для підтримання фінансової стабільності України та уникнення настання технічного дефолту – ситуації, коли Україна не зможе розрахуватись за кредитними зобов’язаннями.

Також повідомлялося, що тарифи на опалення мають зрости з 1 грудня або 1 січня, залежно від того, як швидко їх перерахує НКРЕКП та місцеві органи влади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: