РФ частково розблокувала українські порти

Читать на русском
Станом на 3 грудня спостерігається рух суден через Керченську протоку в напрямку українських портів у Азовському морі.

Станом на 3 грудня спостерігається рух суден через Керченську протоку в напрямку українських портів у Азовському морі.

Про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян, передає «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу відомства.

Блокада українських портів на Азові: як довго триватиме та що буде далі?Українські порти Маріуполя та Бердянська в Азовському морі заблоковані Російською Федерацією для заходу й виходу суден.

За словами Омеляна, на вхід до Азовського моря очікують 17 суден, на вихід – 1. Ще 9 суден стоять біля причалів у портах.

«Так, частково розблоковані порти Бердянськ і Маріуполь. Судна здійснюють свій рух на вхід і вихід через Керченську протоку в напрямку українських портів. Судна зупиняються російською стороною, оглядаються, як і раніше, проте частково рух відновлений», – заявив Омелян.

Нагадаємо, що російські силовики захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» та 24 військовослужбовців ВМС ЗС України 25 листопада в районі Керченської протоки.

Росія наполягає, що українські військові кораблі порушили держкордон під час переходу з Чорного до Азовського моря. Підконтрольний Кремлю суд Криму заарештував всіх захоплених моряків до 25 січня 2019 року. Російська сторона інкримінує їм «незаконний перетин держкордону». Офіційний Київ вважає їх військовополоненими.

За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, Росія атакувала й захопила українські військові кораблі в міжнародних водах Чорного моря.

Після подій у Керченській протоці президент України запровадив воєнний стан на 30 днів у таких областях, як Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

28 листопада повідомлялося, що Росія не пустила до Азовського моря 18 суден.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: