Блокада українських портів на Азові: як довго триватиме та що буде далі?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Проблема з агресивними діями РФ в Азовському морі та Керченській протоці виникла не сьогодні, цей процес почався ще навесні. Останні події біля Керченської протоки – це формальний привід для Росії «закрутити гайки» й посилити блокаду Азовського моря для України.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Володимир Фесенко, передає «Слово і Діло».

«Потрібно розуміти, що це пряме порушення міжнародного морського права й договору між Україною та Росією 2003 року», – зазначив Фесенко.

Він додав, що Україна зараз має право вимагати від міжнародної спільноти, щоб Росія припинила протиправні дії. На жаль, це наслідок ситуації, яка виникла раніше, а зараз вона загострилася.

На його думку, ситуація далі може складатися по-різному.

«З боку Путіна це може бути і довготривала блокада, і ескалація конфлікту в цьому регіоні, а можуть бути тимчасові заходи, демонстрація сили й своєї роздратованої реакції», – припустив політолог.

Він не виключив, що це може тривати до президентських виборів або парламентських. Також це інструмент тиску не лише на Україну перед виборами як на державу, суспільство, а ще й на Ахметова.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

«Для того, щоб він погодився на участь у спільному передвиборчому проекті Медведчука та Льовочкіна, який організував Путін. Це не головний мотив, але він також присутній», – уточнив експерт.

На його думку, внаслідок цього інциденту прямих загроз для РФ не виникає. Радше для нас виникають додаткові ризики з боку Росії. Це ще одна демонстрація агресивної поведінки Росії як нецивілізованої держави.

«Грубе порушення всіх норм міжнародного права. Почалося це в 2014 році з анексії Криму, продовжилося на Донбасі, а зараз це новий виток, новий раунд, новий прояв порушень. Я думаю, що це викличе продовження й навіть посилення санкцій проти Росії в різних формах. Очікувати чогось іншого зараз складно», – підкреслив він.

Крім того, політолог висловив сумніви в присутності кораблів НАТО в Азовському морі.

«Цього не станеться з різних причин. Тут працює і чинник Трампа, і позиції європейців, адже Європа боїться Росії й не хоче загострення цього конфлікту. Максимум, що можливо з боку Європи, – це санкції. Ані Трамп, ані європейські країни не дадуть згоди на використання кораблів НАТО для того, щоб забезпечити судноплавство в Керченській протоці», – пояснив він.

«Але вони будуть тиснути на Росію, щоб вона зняла нинішні обмеження. Відповідно, тиск буде не лише дипломатичними інструментами, а й через механізми економічних санкцій», – резюмував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, Україна оголосила про запровадження воєнного стану в 10 областях на 30 днів.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: