Кабмін розширив список програми «Доступні ліки»

Читать на русском
Міністерство охорони здоров'я затвердило попередній реєстр препаратів програми Доступні ліки. До оновленого переліку увійшов 261 препарат від 46 виробників.

Міністерство охорони здоров'я затвердило попередній реєстр препаратів програми Доступні ліки, які пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, діабетом II типу та бронхіальною астмою отримуватимуть в аптеках за рецептом лікаря вже наступного місяця.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

До оновленого переліку увійшов 261 препарат від 46 виробників. У списку представлені 18 українських виробників і 28 іноземних.

Також наголошується, що зараз визначається точна кількість препаратів, які будуть повністю безкоштовними для пацієнтів. 35 препаратів вже узгоджені й точно потрапляють до нового реєстру, а ще 30 – можуть додатися, якщо протягом п'яти днів виробники переглянуть свої цінові пропозиції.

У МОЗ також нагадали, що реєстр ліків, вартість яких відшкодовується державою за програмою «Доступні ліки», переглядається двічі на рік – у січні та липні.

Чи є в Україні безкоштовні ліки?Уляна Супрун за допомогою програми «Ліки є» переконує українців, що вони можуть отримати безкоштовні ліки за різними держпрограмами. Але в реальності виявляється, що цими можливостями можуть скористатися 10-20 відсотків пацієнтів.

Нагадаємо, програма «Доступні ліки» почала діяти в Україні в квітні 2017 року. Торік з бюджету на її реалізацію виділили 700 млн грн, а в 2018-му передбачений 1 млрд грн.

Щоб отримати препарати за цією програмою, потрібно отримати в лікаря рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, й отримати ліки безкоштовно або із суттєвою знижкою.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: