НАБУ розслідує неповернення ₴800 мільйонів кредитів Укрексімбанку

Читать на русском
У Національному бюро проводять розслідування у справі про можливе неповерненні 800 мільйонів гривень кредитів державному банку.

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять розслідування за фактом можливого неповернення 800 мільйонів гривень кредитів, виданих Державним експортно-імпортним банком (Укрексімбанк) низці фірм.

Про це йдеться в одному з рішень Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, детективи розслідують факти можливого заволодіння державним майном шляхом надання Укрексімбанком кредитів іноземним підприємствам «Аврора», «Калісто» і «Індра», а також ТОВ «Харків-Надра», компанії «Будсім», фірми «Чудо-база» та ТОВ «Карпос» на суму 800 млн грн протягом 2011-2012 років, які не були повернуті.

Під час розслідування детективи просили суд надати тимчасовий доступ до реєстраційних справах сім'ї вищевказаних фірм з метою встановлення посадових осіб, власників та/або бенефіціарів цих компаній. Суддя клопотання задовольнив.

За інформацією із судового реєстру та реєстру юридичних осіб, фірми «Будсім», «Карпос» та «Аврора» були ліквідовані до кредиторських заборгованостей 881,85 млн грн; 910,8 млн грн і 1,34 млрд грн відповідно. Іноземна компанія «Калісто» визнана банкрутом із кредиторською заборгованістю 920,22 млн грн. Решта фірм перебувають у стані ліквідації.

Також додамо, що директором фірм «Індра», «Чудо-база» та «Аврора» була одна й та ж особа – Юрій Валлє. Крім того, він був директором чи засновником ще 12 підприємств. Водночас засновником інших чотирьох фірм, а саме «Будсім», «Карпос», «Калісто» і «Харків-Надра», був офшор із Белізу Toledo Limited.

Нагадаємо, НАБУ розслідує списання грошей із рахунку пов'язаної особи ПриватБанку. Також детективи ведуть слідство щодо можливого незаконного збагачення заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Крім того, в Національному бюро є справа щодо можливої розтрати коштів Родовід банку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: