НАБУ розслідує розкрадання коштів на купівлі кабелю «Укрзалізницею»

Читать на русском
Національне бюро розслідує можливі зловживання на тендерах філії Укрзалізниці із закупівлі кабелю.

Детективи НАБУ розслідують кримінальне провадження за фактом можливого розкрадання коштів філії ПАТ «Укрзалізниця» на тендерах із закупівлі кабелю за завищеними цінами.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як йдеться в ухвалі, посадові особи філії «Центру забезпечення виробництва» ПАТ УЗ протягом 2016-2018 років, зловживаючи службовим становищем, вступили в змову з ТОВ «Техелектропром», ТОВ «Еней» та ТОВ «Интеркабель Київ» і безпідставно завищували очікувану вартість при проведенні публічних закупівель кабельно-провідникової продукції на загальну суму понад 225 мільйони гривень. Таким чином, були створені штучні умови для перемоги зазначених фірм, при яких унеможливлено участь у тендерах заводів-виробників цієї продукції, в тому числі ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель», ПАТ «Завод «Південкабель». Як виявилося, продукція цих заводів фактично і поставлялася на УЗ, чим завдали збитків зазначеному підприємству в особливо великому розмірі.

У клопотанні детектива вказується, що 11 вересня НАБУ на підставі рішення суду від 4 вересня провело обшук у приміщенні ТОВ «Еней» в Києві і вилучило речі, які можуть мати значення для розслідування, а також містити сліди скоєного злочину. Все вилучене постановою детектива НАБУ було визнано речовими доказами.

Так, із рішення суду вдалося з'ясувати, що в приміщенні підприємства вилучили наступне: вантажні митні декларації російської фірми «КабельКомплектСервіс», литовського ЗАТ Interkabelis; видаткові накладні із запорізьким заводом «Крок Г.Т.», ТОВ «ПП «Акватон», ТОВ «Техпровод», ПП «Прикарпаткабель», ТД «Енерготехкомплект», НВО «Завод Приват-Кабель» і ТД «Гал-Кат», у тому числі податкові накладні. Суддя клопотання задовольнив.

Як відомо, компанія «Інтеркабель Київ» є правонаступником ТОВ «Техкабель». Її засновником є кіпрський офшор Interkabel Holdings Limited, а бенефіціарами вказані австрійці Александер і Крістоф Треммель-Шайност, а також Світлана Ігнатьєва з Козина Київської області. Керівником фірми є Олексій Савченко, а підписантом – Гліб Кремень.

А от засновником ТОВ «Техелектропром» значиться Ігор Жабюк, який володів нині ліквідованим ПП «Кабельтехпром». Директором є Микола Єгорцов, власник ТОВ «ТЕП-Україна». Своєю чергою керівником ТОВ «Еней» є Сергій Кондратенко, а його власником – Володимир Котляр. Обидвом належить ТОВ «Еней-Пласт». Литовська фірма Interkabelis, що згадується в документах ТОВ «Еней», зареєстрована в передмісті Панявежиса. На ній працює лише два застрахованих працівника. Керівником фірми вказаний Рімантас Крішчіунас.

Нагадаємо, НАБУ завершило розслідувати справу «Вог Аеро Джет». Раніше детективи почали розслідувати масляну справу УЗ, де фігурують «Трейд Коммодіті» і «Вог Аеро Джет».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: