Порошенко підписав закон про воєнний стан

Читать на русском
Президент Петро Порошенко підписав закон про запровадження в Україні воєнного стану на 30 днів.

Президент Петро Порошенко підписав закон про запровадження в Україні воєнного стану.

Як пише «Слово і Діло», після того, як текст закону опублікують в урядових виданнях, режим воєнного стану запрацює в 10 областях.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

Згідно з указом, воєнний стан триватиме 30 діб – до 14:00 26 грудня.

Як повідомлялося, 26 листопада Верховна Рада затвердила указ президента про запровадження воєнного стану в низці областей України на 30 днів. Дата запровадження воєнного стану не озвучувалася, але раніше зазначалося, що йдеться про запровадження воєнного стану з 9:00 28 листопада.

Пізніше секретар Ради національної безпеки України Олександр Турчинов повідомив, що дата початку воєнного стану в постанові, за яку проголосувала Верховна Рада, – 26 листопада 14:00.

Також у тексті указу, який затверджується законом, ідеться: «Запровадити в Україні воєнний стан із 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року терміном на 30 діб – до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року».

Воєнний стан: вибори до об’єднаних територіальних громад у грудні під загрозою зривуЗапровадження воєнного стану в 10 областях України ставить під загрозу проведення місцевих виборів, які ЦВК призначила на 23 грудня 2018 року.

При цьому «цей закон набуває чинності з дня його опублікування», а публікується закон після підписів голови парламенту та президента України.

Законом визначено, що воєнний стан запроваджується у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та у внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

Вчора, 27 листопада, газета «Урядовий кур’єр» опублікувала текст указу президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2018 року «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та запровадження воєнного стану в Україні».

Засідання РНБО відбулося в ніч із 25 на 26 листопада.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: