Воєнний стан: досі не зрозуміло, коли він почнеться й закінчиться

Читать на русском
Урядовий кур’єр опублікував не той указ президента України, через що виникла плутанина з датами початку та закінчення воєнного стану.

Коли, власне, почнеться й закінчиться воєнний стан на території 10 областей Україні, досі не зрозуміло через плутанину з опублікуванням указів президента України з цього приводу. В «Урядовому кур'єрі» 27 листопада опублікований початковий варіант указу президента, яким воєнний стан запроваджується на 60 днів і в усій Україні, а не той, що ухвалила Верховна Рада, де військовий стан передбачено запровадити на 30 днів і на території лише 10 областей.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із конституційного права, кандидат юридичних наук Олександр Москалюк.

«В указі, що опублікували, йдеться про застосування воєнного стану на 60 днів, а не на 30. Тобто опублікували не той указ. Я схиляюся до того, що така ситуація виникла не з якимось умислом, а, скоріш за все, через технічну помилку», – зазначив юрист.

Він пригадав, що такі ситуації вже траплялися кілька разів. Але наслідки цієї помилки досить відчутні, адже виходить, що воєнний стан нібито запроваджують заднім числом.

«Насправді, є змога виправити ситуацію. Цей указ президента набуває чинності разом із набуттям чинності ухваленого Верховною Радою закону «Про затвердження указу президента прозапровадження воєнного стану». Так записано в самому указі. Відповідно, цей закон набуває чинності з дня його опублікування. Це означає, що якщо завтра (28 листопада – ред.) його надрукують, тоді одночасно із законом потірбно публікувати й указ», – пояснив експерт.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

Якщо ж відштовхуватися від надрукованого в «Урядовму кур’єрі» першого варіанту указу президента, то воєнний стан мав би розпочатися з 27 листопада, тому що згідно з Конституцією, закон не може набувати чинності раніше дня його опублікування. Це ж стосується й указів.

Оскільки невідомо, з якої дати починається відлік 30 днів воєнного стану, то, відповідно, незрозуміло, коли він закінчиться. Сам Порошенко, коли пропонував Раді підтримати його ініціативу, не зазначив точної дати.

«Буду пропонувати парламенту запровадити воєнний стан на 30 діб. Для чого? Щоб воєнний стан жодним днем не накладався на початок виборчої кампанії. Зараз не залишилося жодних підстав для брудних політичних спекуляцій чи інсинуацій. Воєнний стан триватиме 30 днів і завершиться в середині грудня. Саме на початку грудня я внесу проект рішення парламенту про дату президентських виборів, які мають відбутися, відповідно до Конституції, 31 березня 2019 року. Крапка», – наголосив глава держави.

На думку Москалюка, воєнний стан припиниться в день, зазначений в указі президента. Але тоді він триватиме не 30 днів. Тепер юристам доведеться подумати, як це виправити. Можливо, навіть доведеться вносити правки до закону про воєнний стан.

Сконцентрувавшись на президентських виборах, гарант Конституції та інші політики забули про вибори до об’єднаних територіальних громад, призначені ЦВК на 23 грудня 2018 року, які тепер опинилися під загрозою зриву.

Нагадаємо, Верховна Рада на екстреному позачерговому засіданні в понеділок, 26 листопада, ухвалила запропонований Порошенко закон про запровадження в Україні воєнного стану в 10 прикордонних областях.

Що буде з виборами в 2019 році, читайте в колонці Олександра Радчука.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: