Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі

Читать на русском

Верховна Рада сьогодні вирішує питання про запровадження воєнного стану в Україні. Нагадаємо, що в Керченській протоці російські кораблі обстріляли три українських військових катери, захопили їх і близько 23 членів екіпажу. Глава держави Петро Порошенко пропонує запровадити воєнний стан із 9 ранку 28 листопада на 30 днів, щоб не відтерміновувати проведення президентських виборів. Він зазначив, що права та свободи громадян обмежуватися не будуть. «Слово і Діло» вирішило подивитися, на практику запровадження воєнного стану в інших країнах.

Грузія в 2008 році також запроваджувала воєнний стан у відповідь на агресію з боку Росії. 7 серпня 2008-го російські регулярні війська вторглися на територію Грузії й у результаті воєнних дій зайняли більшу частину Цхинвалі. 9 серпня тодішній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі запровадив воєнний стан, який тривав до 3 вересня. В його межах була оголошена мобілізація, запроваджена комендантська година та цілодобова робота урядових організацій.

Відносно нещодавно, в 2014 році, воєнний стан діяв у Таїланді після військового перевороту. Його запровадили 20 травня через антиурядові протести, під час яких загинули десятки людей, й він тривав до 13 червня. Крім комендантської години, жителі Таїланду зіткнулися також з обмеженням діяльності ЗМІ, а військові виконували функції правоохоронців.

У сусідній Польщі воєнний стан запроваджували з 13 грудня 1981 року до 22 липня 1983 року. Обмеження, які запровадила влада, були набагато серйознішими: обмеження діяльності ЗМІ та телефонного зв'язку, обмеження пересування громадян і заборона на зміну місця проживання. Крім того, заборона масових протестів, припинення діяльності профспілок і громадських організацій, а також комендантська година та цензура листування.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, через конфлікт в Азовському морі Збройні сили України приведені в повну бойову готовність.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: