Воєнний стан: вибори до об’єднаних територіальних громад у грудні під загрозою зриву

Читать на русском
Запровадження воєнного стану в 10 областях України ставить під загрозу проведення місцевих виборів, які ЦВК призначила на  23 грудня 2018 року.
Слово і Діло

Запровадження воєнного стану може зірвати вибори до об’єднаних територіальних громад, які призначені на 23 грудня 2018 року. Оскільки воєнний стан забороняє проведення виборів, то в 10 областях України проведення місцевих виборів наразі під загрозою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із конституційного права, кандидат юридичних наук Олександр Москалюк.

«Згідно зі статтею 19 закону про воєнний стан, в умовах воєнного стану забороняється проведення виборів президента, а також виборів до Верховної Ради, Верховної Ради АРК та органів місцевого самоврядування. А ОТГ – це і є органи місцевого самоврядування», – підкреслив юрист.

Отже, в тих областях, де запроваджується воєнний стан, місцеві вибори можна буде провести вже після 23 грудня 2018 року. Москалюк не виключає, що для вирішення цієї ситуації доведеться вносити зміни до закону про воєнний стан, адже на місцеві вибори вже виділені кошти, виборчий процес триває, необхідно вносити виборчі застави, а ЦВК – ухвалювати певні рішення.

Нагадаємо, ЦВК призначила перші вибори в 125 об’єднаних територіальних громадах на неділю, 23 грудня 2018 року. До складу цих 125 ОТГ увійшли 534 місцеві ради (міських – 15, селищних – 27, сільських – 492).

Також ЦВК оголосила на цю дату додаткові вибори в 26 об’єднаних громадах. Початок виборчого процесу Комісія оголосила з 3 листопада 2018 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: