Ескалація в Азовському морі: як протидіяти РФ та чи будуть санкції

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

РФ усе робить для того, щоб влаштувати повноцінну блокаду, різними способами це демонструючи.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, оцінюючи ескалацію в Азовському морі.

«Сьогодні Україна має зібрати всі зусилля для протидії. Причому не самостійно, а за допомогою Заходу. НАТО як блок навряд чи нам допоможе, але окремі країни – так. Наприклад, США та Велика Британія можуть посилити свою військову присутність у Чорному морі, що також важливо. РФ може не зупинитися на Азові. Ймовірно, є плани щодо Чорного моря», – зазначив Мусієнко.

На його думку, передусім Україні потрібно нарощувати потужність ВМС, бодай забрати катери «Айленд». Їх нарешті потрібно доставити в Україну. Чому цього досі не зробили – питання.

«При цьому потрібно вести перемовини з нашими партнерами. Наприклад, данці готові продавати Україні непогані бойові катери, вони готові розглядати умови надання кредиту», – уточнив експерт.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

Крім того, варто завантажувати українські потужності – Миколаєва та Херсона, підкреслив він.

«Однак поки там завантажуватимуть і щось вироблятимуть, ми маємо вирішувати, що ми можемо закупити й що нам можуть надати для підсилення морської складової. Тут можливості є, їх просто потрібно використовувати», – пояснив Олександр Мусієнко.

Військовий експерт Олег Жданов зазначив, шо санкції проти РФ цілком імовірні. Інтереси РФ і США в цьому ключі збігаються. США не упустять моменту, щоб зайвий раз не натиснути на РФ.

Однак, на його думку, очевидно було, що засідання Радбезу ООН нічим не закінчиться, оскільки РФ має право вето й будь-яке рішення проти себе ветує.

«Але тим не менш гучних заяв про те, що РФ – агресор, і можливих нових санкцій з боку США чи Британії можуть і не уникнути», – констатував Жданов.

Нагадаємо, що в Керченській протоці російські кораблі обстріляли три українських військових катери, захопили їх і членів екіпажу. Поранені шестеро українських військових.

Що пишуть у соцмережах про запровадження воєнного стану – в нашому огляді.

Більше про голосування за запровадження ВС – на інфографіці.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: