В Україні можуть запровадити воєнний стан: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Воєнний стан в Україні можуть запровадити вже сьогодні, 26 листопада, у відповідь на дії Росії в Керченській протоці.
Слово і Діло

Верховна Рада України 26 листопада о 16:00 збереться на позачергове засідання, щоб розглянути питання запровадження воєнного стану в країні. Нагадаємо, що в Керченській протоці російські кораблі обстріляли три українських військових катери, захопили їх і членів екіпажу. Поранені шестеро українських військових, загалом, близько 23 осіб перебували на катерах.

Після цього президент України Петро Порошенко скликав Раду національної безпеки і оборони, на якому підтримав пропозицію запровадити воєнний стан. «Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають про це.

«Я за воєнний стан. За повною програмою. Розрив дипломатичних відносин із Росією, негайне припинення торгових і дипломатичних відносин із країною-агресором, закриті кордони з країною-агресором, націоналізація фінансових установ та рахунків підприємств країни-агресора. І ніякої гібридної фігні для заборони протестних акцій і перенесення виборів. P. S. Медведчук заарештований і перебуває в слідчому ізоляторі СБУ, таке ось доповнення», – написав Микола Колесник.

«Якщо це робиться для захисту суверенітету й державності України, це правильне й потрібне рішення, хоч і запізніле, роки на чотири. Якщо це робиться для розправи з опонентами й збереження влади за всяку ціну, то ті, хто це придумав, втратять і владу, і в перспективі свободу», – написав Володимир Полочанінов.

«Ну що, пані та панове, готові до скасування (відтермінування) виборів і збереження біля державного керма нинішньої патріотичної влади реформаторів на невизначений термін? Ні? Ну готуйтеся. А всі, хто проти, – агенти Кремля та прихильники реваншу, п'ята колона. Слава богу, тепер в умовах правового режиму воєнного стану з усією цією сволотою можна буде, нарешті, легко поквитатися й врятувати неньку-Україну. Щоправда, дивно, що 4 роки війни, Іловайськ, Дебальцеве, ДАП не надто спонукали нинішню владу до таких кроків, принаймні не так сильно, як прийдешні вибори та рейтинги «провладних патріотів», – написав Валентин Гладких.

«60 діб воєнного стану? А потім що? Росія розвалиться? Окупація закінчиться? Обстріли припиняться? Протоку відкриють? Ну ні ж. Цирк. Ця подача перш за все політичним опонентам. Їм також доведеться голосувати і висловлюватися щодо воєнного стану. Що з виборами? Якщо вибори проводити не можна під час воєнного стану, то можна починати передвиборчу кампанію? Мінімум на місяць відтермінцівання? Це дуже цинічна історія, яка сильно ускладнює майбутнє для Порошенка», – вважає Дмитро Литвин.

«На РНБО все правильно вирішили. Є агресія – є воєнний стан. А тепер країна потренується, як це – починати думати про війну, жити в умовах військових параметрів і працювати не на щось там, а на перемогу. І вистачить цього плачу з приводу виборів – пройдуть на кілька місяців пізніше, нічого страшного. І не забувайте, що історія в протоці, це, можливо, не найбільша військова новина цього тижня або місяця від РФ. І вже завтра може бути щось яскравіше», – написав Максим Кухар.

«Перенести вибори й закрити роти опонентам. Ось для чого потрібно воєнний стан. А воювати з Росією ніхто не збирається, вам же сказали. Воєнний стан не запроваджували, коли в країни відхопили Крим, коли сотнями гинули солдати під Дебальцевим і в Іловайську, тисячами – мирні жителі на Донбасі протягом чотирьох років. Тому що тоді було далеко до виборів, а зараз – кілька місяців», – написала Вікторія Свєтлова.

Нагадаємо, через конфлікт на Азовському морі Збройні сили України приведені в повну бойову готовність.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: