Ткаченка звільнили з посади голови Черкаської ОДА: скільки обіцянок він встиг виконати

Читать на русском
Юрій Ткаченко чотири роки обіймав посаду голови Черкаської обладміністрації. За цей час він виконав 55 і провалив 12 обіцянок.

Президент України Петро Порошенко в листопаді провів низку кадрових перестановок в обласних державних адміністраціях. Свої посади втратили керівники Київської, Черкаської, Луганської та Чернівецької областей. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як на посаді голови Черкаської області виконував обіцянки Юрій Ткаченко.

Відзначимо, що Ткаченка призначив головою Черкаської ОДА ще виконувач обов'язків президента Олександр Турчинов. Після обрання главою держави Петра Порошенка Ткаченко був перепризначений. Обіймав він свою посаду з вересня 2014 року до листопада 2018-го. За цей час встиг виконати 55 обіцянок (82%), а 12 – провалити.

З успіхів Ткаченка можна відзначити скорочення споживання газу в області на 20% минулого року. «Область і надалі позбавлятиметься газової залежності. Уже кілька років у Черкаській області діє програма підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв. Відтоді ми скоротили споживання газу майже на половину. Цього року плануємо ще на 20%», – пообіцяв чиновник у березні 2017-го. За підсумками року теплопостачальні підприємства зменшили споживання природного газу в середньому на 21,65% – навіть трохи більше, ніж він обіцяв.

Також Ткаченко виконав минулого року обіцянку й зміг вирішити проблему з боргами із заробітної плати на ПАТ «Черкасиобленерго». Заборгованість частково виникла через борг ВАТ «Азот» за електроенергію перед підприємством. Станом на травень працівники не отримували зарплату вже чотири місяці. У червні на сесії обласної ради голова правління «Черкасиобленерго» Олег Самчук повідомив, що на погашення заборгованості із зарплати спрямовано 36 мільйонів гривень. Про те, що борги перед працівниками погашені, в обладміністрації заявили вже на початку жовтня.

Обіцяв екс-голова ОДА в 2017 році оздоровити 85 тисяч дітей в області. «Все це за кошти обласного та місцевих бюджетів. Також отримаємо позабюджетні. Загалом, фінансування досягне понад 26 мільйонів гривень. Уже традиційно особливу увагу приділимо соціально незахищеним діткам. Плануємо подбати про оздоровлення та відпочинок 50 тисяч категорійних дітей», – зазначив Ткаченко. Восени «Слову і Ділу» повідомили в обласній адміністрації, що оздоровили 86 тисяч 969 дітей, у тому числі 50 тисяч дітей пільгових категорій. Таким чином, Ткаченко виконав своє запевнення.

У 2016 році Ткаченко не встиг створити перший індустріальний парк в області. Станом на лютий влада визначалася з територією для нього, а реалізація проекту стартувала лише в листопаді. Тоді екс-голова ОДА повідомив, що сформована робоча група, яка займатиметься питанням оформлення землі, наданням завдань для підготовки технічної документації з підведення комунікацій. Створили індустріальний парк уже в 2017 році, тобто пізніше, ніж говорив Ткаченко.

Ткаченко планує створити муніципальну міліціюСказано 18 березня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Крім того, Ткаченко не зміг минулого року закупити по одному новому автомобілю швидкої допомоги для кожного району Черкаської області. «Цього року завдання-максимум – купити до 30 нових «швидких». Майже 8 мільйонів гривень на це ми скерували з обласного бюджету. Тепер черга за містами й районами», – розповів він. Наприкінці грудня 2017-го в управлінні охорони здоров'я «Слову і Ділу» повідомили, що для області були закуплені 8 нових автомобілів на загальну суму 16 мільйонів гривень. При цьому Черкаська область нараховує 20 районів, нові автомобілі отримали лише 7.

Також у колишнього голови Черкаської області залишилися кілька глобальних нереалізованих обіцянок. Минулого року він заявив про намір збудувати олімпійський басейн. За його словами, проект можуть реалізувати в спорткомплексі «Манеж» за рахунок траншу Державного фонду регіонального розвитку. Тепер уже це в компетенції Ткаченка.

Планував він відкрити завод із виробництва медичних витратних матеріалів, для інфузійної терапії, анестезіології, гінекології, стоматології та загальноклінічної продукції. У 2016 році Ткаченко зазначив, що аналогічних заводів в Україні ще немає. У квітні він заявив, що проект почнуть реалізовувати найближчим часом.

Щорічно Ткаченко збирався організовувати Школи малого та середнього підприємництва (спільний проект ОДА, Агентства регіонального розвитку та Фонду Василя Хмельницького K.Fund). Перша школа стартувала в Черкасах 19 березня, а 14 червня розпочався набір до другої.

Нагадаємо, новим головою Черкаської обласної адміністрації призначили Олександра Вельбовця.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: