У РФ погрожують закрити Азов «за хвилини». Чи є небезпека повної блокади?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

РФ може лякати Україну й світове співтовариство тим, що заблокує Азовське море, але далі погроз справа не піде.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи заяву члена комітету з оборони і безпеки Ради Федерації Росії Франца Клінцевіча про те, що РФ буквально за хвилини здатна перекрити Азовське море.

«Дійсно, технічно РФ може опуститися до певних дій, які унеможливлять судноплавство Азовським морем для України. Але потрібно розуміти, що такі дії викличуть у першу чергу реакцію світової спільноти. Тобто всі дії відбуватимуться в площині політичного протистояння», – зазначив Грабський.

«Чи може Україна надати збройне протистояння РФ на морі? Ні. На жаль, наші сили й засоби на Азові та загалом поки не готові здійснювати повномасштабну адекватну протидію військовим діям РФ», – підкреслив він.

За його словами, недарма Україна все-таки проводила несиметричні дії й вживала заходів із протидії російській агресії.

Україна не йшла симетрично до кроків РФ – не нарощувала морське угруповання в Азовському морі, наприклад, а пішла шляхом оборони наших ресурсів та узбережжя, акцентував експерт.

У першу чергу йдеться про розгортання ударних ракетних комплексів. Робота ведеться й надалі. У наших військових є чітке розуміння й бачення можливих способів протидії агресії, додав він.

В ООН закликали РФ відмовитися від провокацій на Азовському моріВ ООН наголосили на негативному впливі напруження в Азовському морі на регіональну безпеку.

«Специфіка ситуації в Азовському морі в тому, що відсутні чітко позначені кордони, порушення яких можна розглядати як акт агресії, а протидія може розглядатися як вимушена оборона, а не початок війни. Виходить так, що катер РФ може впритул підійти до берега Азовського моря й не порушити кордон України. У цьому величезна проблема», – пояснив фахівець.

Він уточнив, що в зв'язку з нарощуванням військового потенціалу ведеться активна робота на дипломатичному рівні для того, щоб встановити чітку демаркацію Азовського моря: де українські територіальні води, а де – ні.

Зараз РФ використовує всі свої сили для того, щоб натиснути будь-яким способом і протидіяти нормалізації ситуації, наголосив експерт.

«Такі погрози про те, що в РФ готові заблокувати Азов за короткий проміжок часу, перш за все свідчать про те, що інших, більш адекватних кроків у Кремлі просто нездатні вжити для тиску на українську владу», – підкреслив він.

За його словами, вже є міжнародна реакція на ситуацію – США, Туреччина, країни НАТО однозначно заявили про підтримку України.

«Блокада Азова для РФ спричинить не моментальну, але послідовну реакцію Заходу. Тому в цій ситуації можна говорити про якісь загрози з боку РФ, свого роду хуліганські акції, але далі погроз вони не підуть», – додав фахівець.

При цьому денонсація договору щодо Азова вельми небезпечна, оскільки в такому разі взагалі буде відсутня правова база, яка дозволить апелювати нам до міжнародних структур, уточнив він.

«У РФ цьому будуть лише раді. Вони в такому разі не підуть на жодні переговори, які дозволять врегулювати статус Азовського моря, й затягуватимуть цей процес до нескінченності», – пояснив експерт.

Азовське море як спільне море РФ та України також нам дозволяє безперешкодно користуватися протоками до Чорного моря. Це було наочно продемонстровано проведенням двох наших військових кораблів без будь-якого впливу РФ через Керченську протоку. Тому нам поки не можна денонсувати цей договір, констатував він.

«РФ цього й домагається, це розв'яже руки Кремлю. РФ не можна буде притягнути до відповідальності за порушення того, про що ніхто не домовився. При цьому Україна буде в заздалегідь програшній ситуації, оскільки сама стала ініціатором денонсації договору», – резюмував Сергій Грабський.

У МЗС Британії заявили, що більш ніж 200 суден постраждали від політики РФ, яка завдає шкоди економіці України й підриває її суверенітет. Тим часом у Верховній раді пообіцяли дати «жорстку відповідь» Москві.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: